Robotproject Shell

Robotarm uit Twente opent AEX-Beurs

24 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De gong, die de nieuwe week inluidt voor de AEX beurs in Amsterdam, werd vanochtend door een speciale robot bediend. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. De zogenaamde Petrobot is een samenwerking tussen Shell en de Universiteit Twente.

Vorig jaar startte Shell met het Petrobot project. Op den duur moeten robots namelijk mensen gaan vervangen voor de inspectie van opslagtanks voor olie en gas in de petrochemische industrie. De robotarm, die vanochtend de gongslag uitvoerde, is door de UT (Universiteit Twente) gekocht van zijn fabrikant, KUKA.

De UT gebruikt de robotarm al voor verschillende onderzoeksdoeleinden. Zo beschikt de arm over sensoren waarmee een mens de robot kan bijsturen op gevoel. Dat maakt een grotere interactie tussen mens en machine mogelijk. In september 2013 werd het Petrobot project gelanceerd. Onder andere de Europese Commissie levert een grote bijdrage, van 3,7 miljoen euro. In totaal wordt 6,2 miljoen euro geïnvesteerd in het ontwikkelen van de robot. Naast de UT werken nog tien Europese bedrijven mee aan het project, dat in totaal zo"n 3 jaar in beslag zal nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

AEXShellUT
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden