Tot 2030 stopt een kwart

Kaalslag op platteland door stoppers

7 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Tot 2030 ondergaat het platteland een drastische verandering. De Universiteit van Wageningen onderzocht hoeveel agrarische bedrijven er tot 2030 mee stoppen en de resultaten liegen er niet om. Minimaal 26 procent van de bestaande bedrijven stopt er namelijk mee, maximaal houdt 37 procent er mee op.

In totaal telt Nederland in 2012 nog 63.711 bedrijven. Tot 2030 blijven daarvan in Nederland 47.081 tot 39.800 bedrijven behouden. De cijfers onthullen al dat er een aanzienlijk aantal stoppers aankomt. Het WUR verwacht dat minimaal 16.630 ondernemers er mee stoppen of 26 procent van de huidige bedrijven. Maximaal stopt 37 procent er mee, wat neerkomt op 23.911 van de bedrijven. Met name in Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel verwacht de WUR veel stoppers.

Veel van de stoppers hebben geen opvolger. De grond wordt, volgens de WUR, veelal overgenomen door groeiende boeren. Tot 2030 komt er naar schatting 24 miljoen vierkante meter bedrijfsgebouwen vrij en 8 miljoen vierkante meter gebouwen met een woonfunctie. De WUR verwacht dat er vooral veel ligboxenstallen beschikbaar komen. Hoewel een gedeelte wel weer een nieuwe bestemming krijgt gaat dit niet op voor alles. Ongeveer 15 miljoen vierkante meter komt echt leeg te staan.

Om te voorkomen dat het platteland verpaupert doet de WUR diverse suggesties, maar een panklare oplossing is er niet. Met name de haperende vastgoedmarkt maakt het lastig om voor leegstaande, niet erg aantrekkelijke stallen een nieuwe bestemming te vinden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

leegstand
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Frans 7 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10845869/Kaalslag-op-platteland-door-stoppers]Kaalslag op platteland door stoppers[/url]
Geen probleem . Dit is een oplossing. Kijk naar de wereld. Kijk naar Nederland. In dit kleine land zijn te veel boeren. Met minder boeren gaat het misschien beter. Allen succes.
drientje 8 Maart 2014
Als bezitter van zo,n lege stal kun je het beste deze in een lege BV onderbrengen. Betekend simpelweg dat de ontroerendzaak belasting en de verzekeringspremie niet meer betaald, de BV is toch aansprakelijk
hi, hi.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden