Fungicide remt groei

Wormen aangetast door spuitmiddelen

26 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Uit een Deens/Frans onderzoek is gebleken dat wormen enorm lijden wanneer ze aan bepaalde gewasbeschermingsmiddelen worden blootgesteld. Zo groeien ze de helft minder snel. Ook de voortplanting is stukken minder. De regenworm heeft zich inmiddels aangepast en kan zijn lichaam ontgiften. Hierdoor is hij wel een stuk minder actief. Het proces kost namelijk veel energie.

Het onderzoek werd gedaan door student Nicolas Givaudan en professor Claudia Wiegand, van de universiteit van Zuid-Denemarken. Hiervoor werd samengewerkt met de universiteit van Rennes. Langdurig werd het gedrag van regenwormen bestudeerd.

In grond die met een fungicide was bespoten kwamen tot de helft minder wormen voor, dan waar niet was gespoten. Volgens Givaudan en Wiegand hebben de wormen een manier van ontgiften ontwikkeld waardoor ze wel in leven blijven. Omdat dit veel energie kost blijven ze klein en planten ze zich ook minder vaak voort.

Voor het onderzoek werd grond van twee percelen in het laboratorium beoordeeld. Het ene perceel werd langdurig biologisch beboerd en het andere perceel conventioneel bewerkt, en twintig jaar lang met fungiciden bespoten. De onderzoekers vonden vooral het middel Opus (werkzame stof epoxiconazole) terug in de bespoten grond. Het niveau van de werkzame stof was gemiddeld voor bespoten percelen. Omdat bij een bespuiting maar een klein gedeelte van het middel door de plant wordt geabsorbeerd kan tot 70 procent in de bodem verdwijnen.

Uit studie naar de regenwormen bleek dat de beestjes die in bespoten grond leefde veel meer energie verbruiken en daarom ook meer eten. De vertering van plantenresten is daardoor wel hoger. De hoeveelheid wormen in onbespoten grond was echter twee tot drie keer hoger. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de beestjes zich veel meer voortplanten. Uit wegingen bleek verder dat het gewicht van bespoten wormen half zo groot was ten opzichte van de onbespoten exemplaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden