Veehouder spekkoper in de VS

Agri-ondernemers VS lenen om rond te komen

6 Februari 2015

Recordoogsten in de Verenigde Staten vorig jaar hebben de prijzen van bijvoorbeeld maïs en sojabonen behoorlijk omlaag gedrukt, naar de laagste niveaus in vijf jaar tijd. Dit betekent lagere opbrengsten voor de producenten ervan, ook in het vierde kwartaal van 2014. Dat in combinatie met de kosten van productie die aan de hoge kant zijn gebleven, heeft ertoe geleid dat de inkomsten van agrarische ondernemers in de graanschuur van de VS, het Amerikaanse midwest, in het vierde kwartaal behoorlijk zijn gedaald. Dat meldt de regionale centrale bank in Kansas City in zijn kwartaalrapport ‘Agricultural Finance Databook’.

Een van de gevolgen daarvan is dat de vraag naar kortlopende leningen scherp is gestegen. Agrarische ondernemers vragen steeds vaker een lening aan om deze periode van tegenvallende inkomsten te overbruggen en operationele kosten te dekken, zoals voorbereidingen voor de zaaiseizoen 2015. Het aantal leningen met een korte looptijd lag in het vierde kwartaal aanmerkelijk hoger dan een jaar eerder.

Het aantal leningen met een wat langere looptijd is daarentegen verder gedaald. Agrarische ondernemers staan namelijk niet te springen nieuwe machines aan te schaffen omdat zij door de lage prijzen hun inkomsten zagen afnemen.  De vraag naar tractoren en andere landbouwvoertuigen is volgens de vereniging van de fabriekanten ervan vorig jaar 26 procent lager uitgekomen vergeleken met 2013.

Lage prijzen en hoge kosten brengen veel Amerikaanse agri-ondernemers in problemen

Mochten de prijzen van landbouwproducten zoals maïs of sojabonen laag blijven en de kosten hoog, dan houdt de Fed er rekening mee dat de winsten verder kunnen dalen waardoor meer mensen lastiger hun schuld zullen kunnen afbetalen. Dit zeker omdat in de kielzog van de gedaalde prijzen van veel landbouwproducten ook  de grondprijs verder is gezakt.

Waar het kommer en kwel is bij de maïs- en sojaproducenten, is dat bepaald niet het geval bij de veehouders in de VS. De winstgevendheid bij de veehouders is volgens de Kansas City Fed aanzienlijk verbeterd in 2014. Enerzijds is dat te danken aan de gestegen vleesprijzen en anderzijds aan de lage voerkosten.

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief