Maïsprijs

mais

Marktupdate Granen

Maïs is in de luwte aan een opmars bezig

De tarwemarkt zit voorzichtig aan weer wat in de lift. Beperkt aanbod geeft de markt steun. Wat er met de maïsprijzen gebeurt raakt een beetje ondergesneeuwd door het tarwe- en sojanieuws. Toch zit de koers al circa twee maanden gestaag in de lift.
30 Januari 2023
aardappelen

Achtergrond Veredeling

Liggen verwachtingen van nieuwe rassen te hoog?

Een bericht met de titel '7 supermarkten tekenen voor 100% robuuste aardappels in biologisch assortiment', stuurde brancheorganisatie Bionext vorige week de wereld in. Op 'Het klimaat de baas' seminar van de BO Akkerbouw worden verbeterde rassen als een van de oplossingen gezien voor de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. 'Nieuwe, robuuste rassen die beter bestand zijn tegen droogte en verzilting kunnen akkerbouwers uitkomst bieden', volgens de BO. Je zou bijna denken dat veredeling het antwoord is op de uitdagingen waar je als boer voor staat. Worden de mogelijkheden niet overschat?
21 November 2022
haven Oekraine Odessa

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt omhoog door onrust in Zwarte Zeegebied

Het decembercontract tarwe op de Matif opende maandag 2,2% hoger en het decembercontract tarwe op de CBOT opende 1,7% hoger. Reden voor de stijging is het Russische bombardement op Oekraïne. Hoewel signalen erop wijzen dat de Oekraïense graanterminals niet geraakt zijn, kan schade aan infrastructuur zoals de spoorwegen toekomstige transporten vertragen. 
10 Oktober 2022
export logistiek Rotterdam containers

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse graanexport staat onder druk

De prijzen van het decembercontracten tarwe op de Matif en de CBOT zijn donderdag flink gedaald en bereikten aan het eind van de dag het laagste punt in meer dan een week. Ook het novembercontract voor maïs werd op beide beurzen goedkoper. Tot slot daalde ook de prijs van het novembercontract voor sojabonen op de CBOT.
7 Oktober 2022
Oekraine

Nieuws Granen & Grondstoffen

Russissche graanvoorraad groeit door annexatie

De prijs van het decembercontract tarwe is dinsdag voor de tweede dag op rij gedaald. En ook op de CBOT in Chicago daalt de prijs van tarwe. Maïs beweegt op beide beurzen vooral zijwaarts en daalt licht op de Matif en stijgt een klein beetje op de CBOT. Sojabonen werden licht duurder.
5 Oktober 2022
graanoogst tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Leningen voor importeurs Russisch graan

De Amerikaanse tarweoogst is de op een na kleinste van de afgelopen twintig jaar, werd maandag bekendgemaakt door het USDA. De oorzaak hiervoor is de droogte op de zogeheten Plains in het Middenwesten van het land. Het USDA verwacht dat de tarweoogst uiteindelijk uit zal komen op 1,65 miljard bushels, 7,5% minder dan de vorige schatting en slechts 3,6 miljoen bushels hoger dan de oogst van vorig jaar.
4 Oktober 2022
voer mais korrelmais

Analyse Granen & Grondstof

Zoeken naar kansen voor lagere voerprijs

In de laatste twee handelsweken laat de Europese korrelmaïsprijs een flinke stijging zien. Daarmee komt het prijsniveau zelfs boven die van tarwe uit. Het is zoeken naar kansen om een lagere voerprijs voor komend seizoen te realiseren. De gevolgen van droogte houden de markt in zijn greep. Wat de markt op de langere termijn te wachten staat lees je in deze analyse.
29 Juli 2022
mais

Nieuws Granen & Grondstof

Telers VS wachten op beter bod voor restant maïs

Na de forse daling van de tarwenotering vorige week maakt de markt de afgelopen handelssessie weer een stapje naar boven. De druk op de markt door de oogst houdt overigens nog wel een tijdje aan volgens verschillende analisten. Voor maïs duurt het nog wel even voordat de oogst start. Daar proberen Amerikaanse telers nog hun slag te slaan.
5 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox