Kilo kaas kost 5.000 liter water

Water in toenemende mate schaars in de wereld

23 Maart 2015 - 12 reacties

22 maart dit jaar was niet alleen de dag waarop een deel van de Spanjaarden naar de stembus ging, het was ook de jaarlijkse Wereldwaterdag. Het doel is aandacht te vragen voor en te vestigen op de wereldwijde waterproblematiek. Hoewel zeker wij in Nederland overal om ons heen water zien, is water op wereldschaal een zeer schaars goed. Zodanig zelfs dat veel beleggers water ook wel het transparante goud noemen.  

Van al het water op de Aarde is bijvoorbeeld slechts 2,5 procent geschikt voor menselijk gebruik. Twee derde daarvan is echter bevroren, wat inhoudt dat slechts 1 procent overblijft voor ons verbruik. En dat verbruik is zeer scheef verdeeld in de wereld. Waar de gemiddelde Amerikaan elke dag 380 liter water verbruikt, doet een inwoner van een ontwikkelingsland het met slechts ongeveer 20 liter.

Water is zelfs zo schaars en dreigt noog schaarser te worden dat in de toekomst conflicten om water mogelijk zijn volgens analisten. Neem als voorbeeld het driehoek China-India-Pakistan. China is bezig met de bouw van tientallen dammen op rivieren zoals Brahmaputra, die ontspringen in China maar stromen naar India, waar honderden miljoenen Indiërs ervan afhankelijk zijn.

Voor één kilo rundvlees is 15.500 liter water nodig.

Op zijn beurt bouwt India grote dammen op de rivier de Indus om watertoevoer voor de eigen bevolking te garanderen. Het probleem is alleen dat door het indammen van de Indus 90 procent van de landbouw in het buurland Pakistan in gevaar komt. India en Pakistan zijn elkaars aartsvijanden en de relatie tussen China en India is ook niet optimaal, wat een understatement is. De grens tussen de twee landen is bijvoorbeeld niet bepaald waardoor hoog in de Himalaya-gebergte relatief vaak sprake is van schermutselingen tussen grensbewakers en soldaten van beide landen. Het verbaast dan ook niet dat de relatie tussen Pakistan en China uitstekend is: beide hebben een gemeenschappelijke vijand. Water is in toenemende mate schaars in China, India en Pakistan. De drie landen samen zijn goed voor 40 procent van de wereldbevolking én zijn alle drie nucleaire machten.

Gemiddeld gebruikt een Nederlander 2.300 kubieke meter water per jaar. Het wereldgemiddelde is iets meer dan de helft ervan. Het water dat thuis uit de kraan komt, neemt slechts 2 procent van dat watergebruik per Nederlander voor zijn rekening. De rest is het indirecte watergebruik: een kwart daarvan komt voor de rekening van de industrië en twee kwart van de landbouwsector.

Landbouw is veruit de grootste waterverbruiker in de wereld. Die sector neemt 64 procent van het totale verbruik in de wereld voor zijn rekening. Dat verbaast niet, want uit de zogeheten watervoetafdruk, samengesteld door de Universiteit Twente, blijkt dat voor het produceren van één kilo/liter landbouwproducten zeer veel water nodig is. De watervoetafdruk geeft aan hoeveel liter zoet water nodig is voor het produceren van een product.

Zo is de watervoetafdruk van één biertje bijvoorbeeld 75 liter. Veel maar nog steeds aanmerkelijk minder dat 120 liter die nodig zijn voor één glaasje wijn of 140 liter die nodig zijn voor één kopje koffie. Het maken van een t-shirt met bijvoorbeeld een foto van een bierglas erop kost 2.700 liter water.

Zoals gezegd is de landbouw echter veruit de grootste verbruiker. In het tabel hieronder is de watervoetafdruk van enkele landbouwproducten weergegeven, zoals berekend door de Universiteit Twente.

 

 

Watervoetafdruk per product
Product Watervoetafdruk (liter water)
1 kg rundvlees 15.500
1 kg kaas 5.000
1 kg varkensvlees 4.800
1 kg kippenvlees 3.900
1 kg rijst 3.400
1 kg sojabonen 1.800
 kg tarwe 1.300
1 liter melk 1.000
1 kg maïs 900

 

boerenbusiness.nl

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

watertekort
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
jan 3 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10862785/water-in-toenemende-mate-schaars-in-de-wereld][/url]
Wanneer worden de cijfers geupdate
jan 3 Oktober 2017
Wanneer worden de cijfers geupdate
Mieke 20 Juli 2018
2.300 kubieke meter water per persoon per jaar. Dat klopt niet.
Freek 21 Juli 2018
2.300 m3 gaat om zowel het directe als indirecte waterverbruik van de gemiddelde Nederlander. 2% hiervan is direct waterverbruik wat neerkomt op 126 liter.
Freek 21 Juli 2018
126 liter water per dag
hans 21 Juli 2018
Voor 1 kg kaas ben je +/- 10 l melk nodig, plus de verwerking(sproducten). Hoe kan die 1 kg kaas dan maar 5x zoveel water nodig zijn dan 1 l melk?
Abonnee
betweter 21 Juli 2018
Dat boerenbussines dit allemaal op haar site zet vindt ik dom.
Deze onzin moet je niet publiceren is meer voor Groenlinks
plantuitje 21 Juli 2018
vooral zoet water word schaars dus gaan we de haringvlietsluizen op een kier zetten zodat het zoute water nog verder kan oprukken.
typisch nederland met zijn linkse hobbys
Piet s 21 Juli 2018
Er gaan geluiden dat rijkswaterstaat een algemeen verbod van onttrekking van water wil afkondigen
Momfer 25 Juli 2018
@Betweter: schitterend, dus als een feit u niet prettig overkomt, dan negeert u het gewoon en moet het maar elders gepubliceerd worden. Misschien dat andersom het feit ú vervolgens een keer niet zal negeren, als u het maar lang genoeg negeert.

O ja, en laten we 'links' en 'rechts' er gewoon buiten houden, maar kijken naar de feiten. Als een VVD'er een kilo rundvlees eet, betekent dat een gebruik van ca 15500 liter water. Als een GroenLinkser dit eet, betekent het precies hetzelfde. De vraag is hoe er intelligent mee om te gaan.
Abonnee
nn 25 Juli 2018
GRACE Sees Groundwater Losses Around the World


kort filmpje
Piet s 25 Juli 2018
Met linkse politiek is het einde van de welvaart voor de toekomst
Als trump in europa zou regeren dan zal de welvaart enorm toenemen
Ook dit is een onomstotelijk feit
Blije Big 25 Juli 2018
Momfer schreef:
@Betweter: schitterend, dus als een feit u niet prettig overkomt, dan negeert u het gewoon en moet het maar elders gepubliceerd worden. Misschien dat andersom het feit ú vervolgens een keer niet zal negeren, als u het maar lang genoeg negeert.

O ja, en laten we 'links' en 'rechts' er gewoon buiten houden, maar kijken naar de feiten. Als een VVD'er een kilo rundvlees eet, betekent dat een gebruik van ca 15500 liter water. Als een GroenLinkser dit eet, betekent het precies hetzelfde. De vraag is hoe er intelligent mee om te gaan.

Inderdaad maar de een legt de nadruk op vlees eten de ander op vliegen, weer een ander op energie opwekking. Ieder kiest waar hij het minste last van heeft de ander moet het oplossen. Er worden wat cijfers verdraaid en de ziel is weer gerust. Mijn voorstel iedereen veranderd juist hetgeen hem zelf pijn doet. Dit houd concreet in dat een vegan zich niet druk maakt over de vleesproduktie. Iemand die nooit vliegt over vliegvakanties en iemand met zonnepanelen over energie opwekking. Zul je zien hoe ver we dan komen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief