Eind aan eigen vleeskeuring

Keuring vlees, melk, ei en gewas naar NVWA

16 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Er komt een einde aan de slager die zijn eigen vlees keurt. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakt bekend een einde te willen maken aan de private uitvoering van keuring- en toezichtstaken en deze volledig onder te willen brengen in het publieke domein. Daarmee wordt de NVWA bedoeld. Vlees is het eerste segment waar dit voor gaat plaatsvinden.

De keuring van dierlijke en plantaardige producten gaat op de schop. Deze wil de overheid vernieuwen en versterken. Om dit goed te kunnen doen gaat Dijksma de private keuring- en toezichtstaken volledig onderbrengen in het publieke domein.   

Bedrijven die lak hebben aan voedselveiligheid kunnen hun borst nat maken 

Het is een maatregel die aansluit op conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over risico's in de vleesketen. Ook is het onderdeel van het verbeterplan van de NVWA wat in 2013 van start is gegaan. 'Er komt een einde aan de slager die zijn eigen vlees keurt. Bedrijven die lak hebben aan voedselveiligheid kunnen hun borst natmaken. Zij krijgen te maken met een voedselwaakhond die snel en streng optreedt.'

Wat niet inhoudt dat er geen taak meer is voor het bedrijfsleven, want die 'blijft primair verantwoordelijk voor de veiligheid en kwaliteit van ons voedsel.' Toch was ingrijpen nodig omdat de combinatie van private en publieke keuringen niet afdoende was om fraude met bijvoorbeeld vlees te voorkomen. 

Door de problemen rondom vlees is dit ook de tak van sport waar de NVWA het eerst mee aan de slag gaat. In een tweede fase volgen zuivel en eieren en plantaardig sluit de rij. 'Voor plantaardige producten wordt samen met de sector gekeken wat een geschikte invulling is.' Over dit laatste onderwerp gaat Dijksma nog om de tafel zitten met de plantaardige sector en de plantaardige keuringsdiensten. 

Door deze maatregelen hopen zowel Dijksma als minister Schippers notoire overtreders op te sporen en aan te pakken. Ook kunnen er hoge boetes opgelegd worden die recht doen aan de ernst van de overtreding. 

Een bijkomend voordeel is dat door deze maatregel de kritiek die diverse exportlanden geuit hebben op de controle in Nederland aangepakt wordt. Diverse landen prefereren controle vanuit de overheid en zijn kritisch over de controle door private instanties, wat al diverse keren een belemmering bleek voor de export. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NVWA
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Frans 17 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10866299/Keuring-vlees,-melk,-ei-en-gewas-naar-NVWA]Keuring vlees, melk, ei en gewas naar NVWA[/url]
Volkomen terecht!
Jan 17 Oktober 2015
Volkomen terecht??????
Schijn bedriegt.
De tijd zal het leren.
En de Nederlandse kosten zullen opnieuw stijgen.
wien Bemelmans 27 April 2016
we houden de amtenaren wel in leven er zijn er in tussen meer als boeren
en het worden er steeds meer,het is hier ondertussen erger als in Rusland.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden