Laagste kosten in vijf jaar tijd

Dalende kosten niet in verhouding met inkomsten

17 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Akkerbouwers, melkvee- en vleesveehouders in Engeland hebben met de laagste productiekosten in vijf jaar tijd te maken. Dat blijkt uit de AgInflation barometer van Anglia Farmers. Lagere uitgaven voor brandstof en kunstmest wegen echter lang niet op tegen dalende productprijzen.

Inkoopcombinatie Anglia Farmers publiceert jaarlijks de AgInflation Index om weer te geven op welk gebied de kosten voor Engelse boeren zijn gestegen of juist gedaald. Dat doet het sinds 2006. Hiervoor wordt van 130 verschillende producten de prijzen geregistreerd. Gemiddeld komt het inflatiepercentage uit op -4,35 procent. Alleen in 2009 lag een prijsdaling met -6,3 procent nog lager. In 2014 gingen de productiekosten met 0,08 procent omhoog. In 2013 was dat 4,39 procent.

20

procent

daalde de brandstofkosten in 2015

De kosten van brandstof en kunstmest laten de meest significante prijsverlaging zien over 2015. Die van kunstmest ging met 13,6 procent naar beneden en de brandstofkosten ruim 20 procent. Lage graanprijzen zorgen ervoor dat voerkosten gemiddeld bijna 8 procent lager uitkomen. Met 1,9 procent zijn de kosten voor arbeid het sterkst gestegen in Engeland. Daarna volgen de kosten voor landhuur, rente en bedrijfsgebouwen. Deze stegen met 1,5 procent.

Akkerbouwers met granen en koolzaad zagen hun bedrijfskosten over 2015 met gemiddeld 5 procent afnemen. De sterkste daling. Voor suikerbieten is dat -3,5 procent. Het gewas aardappelen daalde het minst in productiekosten met min driekwart procent. Dat heeft onder andere te maken met sterk gestegen prijzen voor pootaardappelen.

Een prijsdaling van 5 procent voor graantelers staat echter niet in verhouding met de graanprijzen. Die namen gemiddeld namelijk met 15 procent af, waardoor het eindresultaat negatief uitkomt. De kosten voor zaaizaad stegen gek genoeg wel.

Ten opzichte van akkerbouwers met granen profiteren melkveehouders, vleesveehouders en schapenboeren iets minder van de kostendaling. Gemiddeld zijn de kosten voor een melkveehouder met 4,6 procent gedaald. Voor vleesvee is dat 4,4 procent. De melkveesector heeft echter met de grootste prijsdaling te maken: bijna 16 procent. De rundvleesprijs daalde gemiddeld 5 procent. Die van schapenvlees met 12 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden