Onderzoek naar atomen

Grondmonster met laser levert resultaat in 24 uur

16 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Canadese bedrijf Logiag is van mening dat de manier waarop grondmonsters worden genomen gerevolutioneerd zal worden. Het bedrijf ontwikkelde een testmethode die in 24 uur tijd uitsluitsel biedt. Bovendien is de accuratesse vele malen groter, schrijft Country-Guide.

In de mijnbouw wordt al langer gebruik gemaakt van lasertechnologie om te bepalen of zich koper in erts monsters bevindt. Echter, om de hoeveelheid koper te bepalen is alsnog graafwerk en verdere monstername vereist. Jacques Nault, onderdirecteur van het bedrijf Logiag uit Quebec, ontwikkelde een methode die dit kan registreren middels zogenaamde laser-induced spectroscopy. Deze meetmethode registreert alle mineraalsoorten en het gehalte organische stof in een monster.

De meetmethode wordt ook gebruikt bij onderzoek naar de bodem op Mars

De monstername techniek wordt inmiddels met succes toegepast en zal in 2020 worden gebruikt om grondmontsters van de bodem op Mars te nemen. Een doorontwikkelde versie gebruikt het Canadese bedrijf om grondmonsters te nemen bij boeren in Quebec. Die techniek heet SOLID en is medeontwikkeld door onderzoekers van het Canadese National Research Council. Beide partijen hebben de techniek in 148 landen gepatenteerd. Een officiële wereldwijde ISO erkenning volgt naar verwachting binnen een jaar.

Grondmonsters worden op de traditionele manier in het land gestoken en in plastic potjes verzameld. De exacte locatie wordt in een app vastgelegd en de bakjes gescand. De SOLID laser verhit ieder potje tot een temperatuur van 20.000 tot 25.000 graden Celsius. Dit gebeurt 3.000 keer, waarbij 100 analyses per seconde worden gemaakt. ‘Door deze immense temperatuur komen de elektronen vrij en geven ze energie af’, legt de onderzoeker uit. ‘Zo kunnen we de verschillende atomen in het monster identificeren. Alle elementen – waaronder stikstof, fosfaat en kali – worden geïdentificeerd en in een tabel genoteerd. Het gebruik van chemische producten, bekertjes en flesjes die je in conventionele laboratoria vind zijn verleden tijd.’

De SOLID meetmethode heeft voor boeren twee grote voordelen. Volgens het bedrijf is de foutmarge van de lasermeting vijf procent. De traditionele methode heeft een accuratesse van 25 procent. Bovendien is het meetresultaat binnen 24 uur beschikbaar, in plaats van na meerdere weken. Dat is voor de grondgebruikers het grootste voordeel. Zo kan direct na de oogst of het maaien van een snede gras bemonsterd worden en bijgestuurd met kunstmest.

Logiag is momenteel in gesprek met verschillende internationale partijen om de technologie wereldwijd aan te kunnen bieden. Sinds de lancering in september 2015 hebben 20 boeren er gebruik van gemaakt. Dat klinkt niet veel, zeker wanneer je leest dat het bedrijf 4.000 klanten heeft. Wellicht vanwege de kosten die met de methodiek gemoeid zijn? Het ontwikkelen ervan kostte 2 miljoen candese dollars. Nault verwacht dat zijn laser dit jaar de internationale ISO 1705 standaard zal dragen en daarmee overal erkenning krijgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Marco 18 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/nieuwsbrieven/artikel/10868753/Grondmonster-met-laser-levert-resultaat-in-24-uur]Grondmonster met laser levert resultaat in 24 uur[/url]
Het komt op mij over dat men totaal geen rekening houdt met structuren en processen in de bodem. Die bepalen nu eenmaal hoe de bodembiologie de mineralen beschikbaar maakt voor de plant. Alles ontleden en zeggen er moet zoveel NPK bij is echt achterhaald..... kom op mensen, denk nu eens in natuurlijke processen! En niet in hokjes....
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden