Column Erik Colenbrander

2016 in top tien van somberste zomers ooit

17 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het is bijna dertig jaar geleden dat juni, juli en augustus zoveel somberheid en nattigheid in petto hadden. De zomer van 2016 staat op de zesde plek in de top tien van de meest sombere zomers.

Een flinke eindsprint zou het nog een beetje goed kunnen maken, maar de zonovergoten dagen die we nu beleven vergoeden niet veel. Zelfs als het tot en met vrijdag wolkenloos blijft en stralend zonnig van de vroege ochtend tot de late avond. Want daarna keert de wisselvalligheid weer terug.

Beregening heeft weinig tijd en geld gekost

Het KNMI durft nu dan ook al te zeggen dat 2016 officieel een lelijke zomer is geweest, terwijl de meteorologische zomer nog tot 1 september voortduurt. Opvallend is het kleine aantal zomerse dagen (25 graden ºC of meer), terwijl de gemiddelde temperatuur ruim boven normaal ligt. Vooral de nachten waren warm.  Door de bewolking koelde het ’s nachts minder af dan normaal. Deze unieke combinatie van somber, nat én warm is nog nooit gemeten. Een moessonzomer, zeiden door wateroverlast getroffen bedrijven in Zuidoost-Nederland in juni. Zij zullen de zomer van 2016 niet snel meer vergeten. Gauw vergeten, zal de gemiddelde burger denken.

Gauw vergeten? Wie weet wordt het een zomer om nooit te vergeten! In de agrarische sector moet het belangrijkste deel van het seizoen nog beginnen: de septembermaand. Zeker voor de noordelijke helft van agrarisch Nederland is een zinderende finale van het groeiseizoen goed mogelijk. De gewassen staan er helemaal niet slecht bij en beregening heeft dit seizoen niet veel tijd en geld gekost. Maar helaas is de zomer van 2016 in september het oude spoor nog niet vergeten. Het beeld dat de laatste dagen ontstaat wijst op een warm en benauwd slot van augustus met kans op onweersbuien en stortregens, gevolgd door een koele en buiige noordwestelijke stroming in september. Het beeld dat we zo goed kennen van de lelijke zomer van 2016. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden