Derde geval in Biddinghuizen

Van Dam: extra maatregelen om vogelgriep te beheersen

1 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Donderdagavond is opnieuw een eendenbedrijf in Biddinghuizen ontruimd, vanwege de zeer besmettelijke vogelgriep H5N8. Dit is inmiddels het derde bedrijf waar het virus is vastgesteld en het vierde bedrijf waar is geruimd. Nu het virus flink om zich heen grijpt, heeft staatssecretaris van Dam extra noodmaatregelen afgekondigd tijdens het fosfaatdebat in de Tweede Kamer.

Veel gevallen in Europese landen bekend

Zo geldt er voor alle pluimveehouders in Nederland met eenden en kalkoenen per direct een hygiëneprotocol. Dit houdt in dat er alleen nog vervoerd mag worden nadat de dieren klinisch zijn gekeurd. Ook mag er alleen nog rechtstreeks vervoerd worden. De NVWA gaat strikt toezien op de uitvoering van het protocol. In het gebied van 1 en 3 kilometer rond het derde besmet-verklaarde bedrijf in Biddinghuizen liggen geen andere bedrijven. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor gevogelte afgekondigd in een zone van tien kilometer rond dit getroffen bedrijf in Biddinghuizen. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het eerder ingestelde gebied waar dit vervoersverbod al van kracht was. Dit vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten. 

De vogelgriep is overigens niet alleen in Nederland een probleem. In verschillende Europese landen zijn op veel plekken dode vogels gevonden, terwijl ook in Japan gevallen bekend zijn.

Het bedrijf wat donderdagochtend is ontruimd, telt 8500 dieren. Dit bedrijf was zaterdag nog gecontroleerd en toen bleek dat de dieren niet besmet waren. Later heeft de pluimveehouder alsnog melding gemaakt bij de NVWA, omdat opvallend veel dieren dood gingen. Bij het eerste bedrijf waar vogelgriep is vastgesteld zijn 190.000 eenden geruimd. Donderdagavond is er dus opnieuw een bedrijf geruimd. Hoeveel dieren hier zijn geruimd, is nog niet bekend. 

Afbeelding: Op de bovenstaande afbeelding een geografisch overzicht waar recent uitbraken zijn geconstateerd van vogelgriep in Europa. Zie link.

Onderstaand een kaartje van het vervoersverbod zoals die op 1 december is ingesteld. Klik hier voor een grotere kaart.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden