Financiële APK deel 2

Voorkom onzinverzekeringen en vier andere financiële tips

14 December 2016

De decembermaand is een ideaal moment om uw financiële situatie nader onder de loep te nemen. Bent u misschien onbewust verstrikt in 'onzinverzekeringen' en voldoet uw testament nog wel aan de huidige wet- en regelgeving? In dit tweeluik vijf financiële tips voor u en uw bedrijf, samengesteld door Business Insider.

Onzinverzekeringen
Nederlanders zijn kampioen verzekeren. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel mensen een dubbele dekking hebben. Verzekeraars keren niet dubbel uit, dus in zo’n geval gooi je geld weg. Bij het opschonen van verzekeringen is het goed een onderverdeling te maken tussen nut en noodzaak. Sommige verzekeringen zijn wettelijk verplicht: Autoverzekering met WA, ziektekostenverzekering en volksverzekering. Een telefoonverzekering daarentegen kost een hoop en levert weinig op. Tegen de tijd dat hij kapot is heeft de fabrikant al een nieuw model en die meerprijs wordt niet vergoed. Bovendien duurt reparatie meestal extreem lang. Voor een laptopverzekering geldt hetzelfde. Verkopers bieden je graag een verlengde garantie aan. Onzin, vaak wordt na enkele jaren nog de helft van de reparatiekosten vergoed wanneer dat van een apparaat verwacht mag worden. Bijkopen loont veelal niet. De tandartsverzekering, annuleringsverzekering en reisverzekering zijn ook vormen van verzekeren die soms onzin kunnen zijn, afhankelijk van je situatie, schrijft de website.

Spaargeld en beleggingen
Hoewel spaarrentes historisch laag zijn loont het volgens financieel adviseur Roger van Stuyvenberg, van New Finance, om te vergelijken waar je de hoogste rente krijgt. Hij adviseert verder om ervoor te zorgen niet overbodig veel geld op een spaarrekening te zetten. ‘Je kunt een deel beleggen zodat het qua risico en rendement aansluit bij doestellingen voor de lange termijn. Maar, doe het met een doel en tijdsschema. Zorg dat de risico's bij het doel aansluiten. Dit doe je door te spreiden tussen verschillende categorieën als aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed.’ Neem ook de kosten van bijvoorbeeld fondsbeheer in acht.

Betaalrekening
Bekijk ook overige bankrekeningen. Zijn er slapende rekeningen waar kleine bedragen op staan maar waarover je wel bankkosten verschuldigd bent? Houd wel het depositogarantiestelsel in de gaten. Bij faillissement van de bank krijg je maximaal 100.000 euro terug. Die garantie is ongeacht het aantal rekeningen. Bouw geen enorme tegoeden bij één bank op. Let op dat een bank onder meerdere namen kan werken. Zo hebben SNS en RegioBank dezelfde bankvergunning. Gaat het moederbedrijf failliet, dan krijg je tezamen maximaal een ton. Deze regel gaat op 1 januari in. Sta je veel rood – zoals in de agrarische sector vaker gebruikelijk is dan je lief is – kijk dan of een persoonlijke lening of doorlopend krediet mogelijk is. De rente hierover is vaak lager dan de rente voor rood staan. Als ondernemer loont het om de bankkosten met elkaar te vergelijken. Er zijn diverse alternatieven voor traditionele zakelijke rekeningen van grootbanken.

Testament
Een verandering in de gezinssituatie: een geboorte, nieuwe partner of stiefkinderen kan reden zijn om het testament aan te passen. Check voogdij en nalatenschap. Ook door veranderende regelgeving is het verstandig periodiek naar je testament te kijken. Is dit voor 2003 opgesteld, dan is er kans dat bepalingen onbedoeld ongunstig uitpakken omdat het erfrecht is veranderd. In 2010 is de erf- en schenkbelasting op een aantal punten aangepast. Kijk of je oude testament wel voldoet en of er besparingen mogelijk zijn op de toekomstige erfbelasting.

Overstappen
Het is altijd slim om te kijken naar de kosten voor energie, telefoon, internet en tv. Overstappen naar een andere aanbieder kan flink schelen. Check ook slapende abonnementen voor bijvoorbeeld tijdschriften of diensten waar je nauwelijks gebruik van maakt.

Lees ook deel 1 van de Financiële APK: Vijf financiële tips om geld te besparen op uw bedrijf.

Meer van Business Insider:
-Beleggen in zonnepanelen heeft onder president Trump schitterend perspectief.
-Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn.
-17 doorbraken voor zelfrijdende auto's,

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Arla verhoogt nabetaling over 2021 met helft

Nieuws Financiering

Stijgende kredietkosten op til voor Nederlandse boer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief