Koeien & Kansen boer vergelijkt:

'Bel Leerdammer betaalt veel te weinig'

19 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Melkveehouder Kees van Wijk uit Waardenburg (Gld.) concludeert uit cijfers van het Koeien & Kansen project waar hij aan deelneemt, dat Bel Leerdammer veel te weinig uitbetaalt. De vijf deelnemers in deze groep die niet aan FrieslandCampina leveren, kregen gemiddeld zeker 4 cent minder in 2015. 

Nabetaling krijgen de Bel Leerdammer veehouders ook niet. Van Wijk kan het verschil in uitbetaling niet verklaren door toeslagen, kortingen en seizoensinvloeden.  'Bel Leerdammer zegt dat ze marktconform uitbetalen. Ze noemen het vergelijk appels met peren vergelijken. Zo arrogant. Zoek maar een ander, als je het niet met ze eens bent. Dat stralen ze uit en dat zal nu ook wel gaan gebeuren', aldus Van Wijk.

'Wij herkennen ons niet in het beeld dat hier wordt geschetst', stelt Bel Leerdammer in een reactie op de uitspraken van Van Wijk. 'Er staat overigens voor binnenkort een afspraak in de agenda, die was eerder al gemaakt.' Inhoudelijk zegt Bel Leerdammer niet te kunnen reageren op de cijfers waar Van Wijk aan refereert. 'Wij kennen het onderzoek waar naar wordt verwezen niet. Een risico dat zich echter regelmatig voordoet bij het maken van vergelijkingen is dat niet wordt uitgegaan van dezelfde uitgangspunten. We zullen dit bespreken tijdens onze ontmoeting met de melkveehouder.'

DOC onderaan in melkprijsvergelijk 2015 van LTO

In het vergelijk dat Van Wijk maakte scoren twee DOC melkveehouders het laagst.  De negen FrieslandCampina melkveehouders in het Koeien & Kansen project kregen gemiddeld 36,71 uitbetaald (inclusief BTW, exclusief nabetalingen).  In het LTO melkprijsvergelijk bedroeg het gemiddelde melkprijsniveau van FrieslandCampina  in 2015 gemiddeld 33,22 per 100 kilo melk (exclusief BTW en nabetalingen). DOC Kaas noteerde in 2015 een gemiddelde melkprijs van 26,54 Euro in het LTO melkprijsvergelijk. 

FrieslandCampina staat de laatste jaren altijd hoog in de lijst van best betalende zuivelondernemingen. Alleen het Engelse Dairy Crest betaalde in 2015 meer uit: gemiddeld 34,44 Euro per 100 kilo. Het Italiaanse Granarolo en het Finse Hämeenlinnan O. scoren in het LTO melkprijsvergelijk veruit de hoogste melkprijs. Maar de zuivelmarkt in deze landen is niet vergelijkbaar met de Westeuropese zuivelmarkt. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
mdb 19 December 2016
Ze zijn ook arrogant bezig....en dat gaat ze veel leveranciers kosten!

Of ze gaan marktconform uitbetalen, of het is gebeurd met Leerdammer.
Daar zijn we het al over eens.

Leerdammer moet op vergaderingen geen APPELS MET PEREN vergelijken!
Ze hebben veel kwaad bloed gezet, ook met in het achterhoofd, de affaire in het verleden, die ook niet is opgelost.
fransman 19 December 2016
Met de winstmarge die Bel maakt, kunnen ze gerust een vergelijkbare melkprijs met de directe concurenten uitbetalen. In Frankrijk kijken ze naar de uitbetalinsprijs van Sodiaal en Lactalis. Die tellen ze bij elkaar op, delen door twee en doen er een cent bij. Op deze manier houden ze de sociale vrede onder hun léveranciers.
Netto resultaat Bel eerste trimester 2014: 47 miljoen, 2015: 111 miljoen, 2016: 93 miljoen bij een bedrijfsomzet van ongeveer 1,44 miljard.
tinus 20 December 2016
http://rekentools.dca.nl/melkrekmodv2/veeteelt.php

In de DCA vergelijking scoren ze toch niet zo slecht?
Dat freislandCampina goed scoort in de lto vergelijking is niet zo gek als je de beter betalende vergeet (bewust?) uit de vergelijking
voor niks melker 20 December 2016
Wij zitten bij vreugdenhil ,precies het zelfde verhaal.D e particulieren verwerkers zijn druk met hun eigen zakken tevullen.Het is gewoon diefstal!!!!!!!!!
HENK 20 December 2016
Laat Tiemens maar eens achter deze zakkenvullers aangaan en zorgen dat de boeren meer betaald krijgen dan kunnen we ook duurzamer boeren
Johan S 20 December 2016
Ben toch wel tevreden met Vreugdenhil. Arrogant zijn ze zeker niet en hadden vorig jaar 4% rendement op eigen vermogen. De meeste particulieren willen min 5% en (heb gehoord )Nestle vroeger 10%.
MAF 20 December 2016
Vreugdenhil zit al drie jaar dik onder Campina te betalen.
bella 20 December 2016
bel Leerdammer is een kei in het liegen en bedriegen, dat deden ze in 2009 al want toen hielden ze zich ook al niet aan de uitbetalingsafspraken en de laatste jaren is het helemaal dramatisch en reageren ze ook nog eens verschrikkelijk arrogant.
cornelis 20 December 2016
ja het zijn geen coöperaties en dan krijg je dat
co 22 December 2016
Voorop gesteld beur ik ook liever 4 cent meer, maar als je de melkprijs van Leerdammer wil vergelijken moet je dat wel doen met de kaas devisie van
Friesland- Campina. Dat is reëel. F.C. doet het gewoon goed omdat ze hun risico's verdelen dat kan je niet vergelijken met een kaasfabriek.
Dus je moet de prijs vergelijken met andere kaasfabrieken en dan moet je alle verschillen in uitbetaling ook nog helder hebben
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden