Niet in lijn met de markt

Concurrentie verbaasd over resultaten Topigs Norsvin

1 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness

Hoe is het mogelijk dat Topigs Norsvin over 2015 rode cijfers moest weerleggen, terwijl de concurrentie wel groene cijfers schreef? Dit vraagt Jim Long, voorzitter en CEO bij de Canadese fokkerijorganisatie Genensus, zich af.

Toen Long de resultaten van Topigs Norsvin zag, was hij verbaasd over het slechte rendement en heeft hij de leiding van het bedrijf zelfs om een bevestiging gevraagd. Volgens de CEO is het vreemd dat bijvoorbeeld het Britse Genus PLC, in dezelfde markt over hetzelfde jaar, een bruto winst wist te schrijven van zo’n 50 miljoen Britse pond en dat Topigs-Norsvin onder aan de streep bijna 7 miljoen dollar verlies maaktte. Volgens Long is het een slecht signaal dat een bedrijf als Topigs Norsvin dergelijke cijfers moet weerleggen in een markt waarin doorgaans goed geld te verdienen valt. 

In 2014 werd Topigs gefuseerd met Norsvin en werden de onderzoek- en internationale activiteiten samengevoegd. Naar eigen zeggen is deze fusie niet ontstaan uit het oogpunt van kostenbesparing, maar is de samenwerking juist gedaan vanuit ambitie om vooruitgang in de varkenssector te realiseren. Destijds was Long al verbaasd dat het financieel krachtige Norsvin samenging met Topigs. Volgens de voorzitter van Genensus zijn de resultaten een teken dat Topigs vooral Norsvin nodig heeft en niet andersom.

Overigens mag er wel enige nuance bij de kritiek van Long worden geplaatst. Bij het bekendmaken van de jaarcijfers in juni, liet Topigs voorzitter John Lorist weten dat de resultaten zijn aangetast door een reorganisatie in China en dat slechte prijzen in Europa ook niet meewerkten. Per saldo steeg de omzet over 2015 namelijk wel met 10 miljoen tot zo’n 120 miljoen euro. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden