De Franse suikerhandelaar Sucres en Denrées, beter bekend als Sucden, waarschuwt in een vooruitblik op de internationale suikermarkt op meer volatiliteit. Het intrappen van een open deur zou je denken. Echter, er zit meer achter. De kans op een El Niño neemt toe, wat de suikermarkt een totaal andere wending kan geven.
Meer volatiliteit op de suikermarkt wordt deels gedreven door een terugkeer van productieoverschotten op de wereldmarkt, schrijft Sucden. Echter, treed het weerfenomeen El Niño op. Zoals we aan het einde van 2015 en begin van 2016 ook al zagen. Dat kan de markt plots anders vorm gaan gegeven. Bij 'normale' weersomstandigheden verwacht de broker een wereldsuikerproductie van bijna 133 miljoen ton voor seizoen 2017-2018. Dat is een stijging van 10 miljoen ton ten opzichte van seizoen 2016-2017. Die stijging is vooral te wijten aan het herstel van de Indiase suikerproductie en het uitbreiden van de bietenteelt in de Europese Unie.
De toename in de productie van suiker overstijgt de verhoogde consumptie, zo denkt het marktbureau. Met een consumptiestijging van 3 miljoen ton schiet 2 miljoen ton suiker over op de wereldmarkt. Dat is voor het eerst in drie jaar tijd. Dit betekent niet dat bedrijven achterover leunen, met meer suiker in het vizier. De volatiliteit neemt juist toe, gedreven door onzekerheid. Een surplus kan, door weersextremen, snel omdraaien in een tekort. De afgelopen twee jaar bedroeg het tekort op de wereldmarkt 10 miljoen ton. Dat zet de handel op scherp. Een surplus van 2 miljoen ton is dus relatief klein te noemen.
Kans op El Niño neemt toe
Het is reëel om aan te nemen dat het weer dominant gaat zijn. De kansen op een El Niño weerpatroon nemen verder toe. Wordt dit werkelijkheid, dan ontvangt India (de op één na grootste producent) fors minder regen in de moesson periode. Dat zorgt ook meer droogte in Azië en Australië. De grootste teeltgebieden voor rietsuiker krijgen met neerslagtekorten te maken. De VS profiteert juist van meer neerslag.
Het Australische meteorologische bureau spreekt van een vergrote kans op een El Niño. Zes van de acht weermodellen verwachten dat de El Niño-drempel in juli wordt overtreden. Meteorologen houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. De kans wordt ingeschat op vijftig procent. Het dubbele van wat de verwachting normaal is.
Import door India
Een andere factor die een achtbaaneffect kan bewerkstelligen, is de import van suiker door India. De grootste suikerproducerende staat, Uttar Pradesh, is vorige week naar de stembussen geweest. De kans dat de overheid het suikertekort gaat aanvullen, door 1,7 miljoen ton suiker te importeren, is aannemelijk. Vooralsnog wordt aangenomen dat India 5,2 miljoen ton meer rietsuiker produceert in 2017-2018. Als reden wordt een grotere beschikbaarheid van water aangewezen. De totale productie komt dan op bijna 25 miljoen ton uit.
De productietoename vanuit de EU steekt daar wat schril bij af, met 2,8 miljoen ton. De totale bietsuikerproductie komt daarmee op 18,4 miljoen ton uit. Verwacht wordt dat de export met ruim een miljoen ton tot 2,5 miljoen ton toeneemt.
Productie Brazilië daalt
Voor Brazilië zijn de verwachtingen negatief. Een rietsuikerproductie van 35,2 miljoen is iets minder dan vorig seizoen het geval was. Dat komt door een lagere uitvoer, gebrek aan capaciteit in fabrieken en focus op het produceren van zoetstoffen in plaats van suiker voor ethanol. Nieuwe investeringen in de rietsuikerteelt en verwerking worden nauwelijks gedaan, wat nadelig voor de opbrengst werkt.
De ontwikkeling van de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen. Zowel de Europese Commissie als diverse suikerproductenten verwachten dat het prijsniveau komend seizoen rond de 500 euro per ton blijft schommelen.
Meer cijfers over de suikermarkt of andere commodities vind u als insider in de Databank van DCA. Heeft u interesse om insider te worden? Klik dan hier.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.