Een drone in je jaszak om snel probleemplekken in het perceel op te sporen. Het klinkt ideaal en dat is precies wat het Amerikaanse bedrijf Sentera uit Minneapolis probeert te bereiken. Een relatief goedkope consumentendrone wordt uitgerust met een NDVI camera. Dat maakt de drone breed inzetbaar en relatief goedkoop.
Drone- en precisielandbouwspecialist Sentera heeft een eigen gewassensor in het programma. Dat is, volgende de fabrikant, de lichtste en meest compacte NDVI-sensor op de markt. Daardoor kan ook een kleine consumentendrone de sensor dragen. Naast de foto- en filmdrone Phantom van DJI kan het de DJI Mavic met zo'n sensor uitrusten.
Filmcamera blijft
De Sentera NDVI-Single Sensor heeft een RGB-band, nabij infrarood (NIR) en NDVI (vegitation index). Je kunt de beelden zelf verwerken of dat door Sentera laten doen. De 12-megapixel 4K foto- en filmcamera van DJI blijft gewoon gemonteerd, zodat beide zijn te gebruiken.
Onderdirecteur Kris Poulson: 'Voor onze klanten zochten we naar een compacte, en makkelijk te vervoeren, drone die tijdens het groeiseizoen 2017 ingezet kan worden. Zowel boeren als adviseurs zijn geïnteresseerd in deze drone, omdat hij zeer compact inklapt, betaalbaar is en zeer precies werkt.' De Mavic is fors kleiner dan de andere DJI toestellen. Sensoren detecteren de obstakels. Volgens de fabrieksopgave gaat de accu 27 minuten mee. In de praktijk is dat een kleine 20 minuten.
Ook Phantom en Inspire
Het Amerikaanse bedrijf heeft al ervaring met de Chinese drone apparatuur. Op de Inspire, Phantom 3 en 4 levert het ook eigen sensortechniek. Wie al een DJI drone heeft, kan de sensor achteraf laten bouwen. Alleen de opbouw kost voor een Mavic 2.649 dollar. Omgerekend bijna 2.500 euro en dat is best prijzig. De Mavic zelf kost nog geen 1.000 euro. Voor een Phantom-opbouw betaal je eenzelfde soort bedrag. De software voor beeldverwerking krijg je er voor die bedragen ''gratis'' bij.
Pionieren
Wie nauwkeurigere beelden wil, kan voor een 4K sensor kiezen met 2 of 4 bandbreedtes. Sentera biedt zijn services vooralsnog alleen aan in de Verenigde Staten. Vooral in de zuidelijke staten verkoopt het bedrijf zijn drones. Wie in Nederland wil pionieren, kan een drone in de webshop bestellen. Echter, achteraf opbouwen gebeurt alleen bij het bedrijf zelf.
Je herkent de omgebouwde DJI Mavic aan de kleine groene camera bovenop het toestel. Voor vervoer klappen de pootjes en propellors in.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.