Dat voorspelt ABN Amro

Volumegroei voor alle bedrijfssectoren

16 Mei 2017 - Kimberly Bakker

ABN Amro Sector Advisory voorziet in 2017 en 2018 een volumegroei voor alle bedrijfssectoren in Nederland. De Sector Barometers voor de agrarische sector en de foodsector staan (relatief gezien) het laagst, maar ook hier geldt dat het sentiment goed is. 

Het Economische Bureau van ABN Amro gaat uit van een totale groei in Nederland van 2,4 procent in 2017. Die groei komt vooral voort uit een toename van de consumptie en van de uitvoer. Dat heeft te maken met een stijging van het inkomen en het gestegen consumentenvertrouwen.

Verschillen tussen branches zijn groot

De agrarische sector
Het sentiment onder de agrarische ondernemers is positief en veel van hen profiteren van betere marktomstandigheden. Echter, de verschillen tussen de vele branches zijn nog te groot. Zo profiteren varkenshouders en melkveehouders van hoge prijzen, terwijl pluimveehouders juist worstelen met lage prijzen voor eieren en vlees.

Het totale winstoordeel van de agrarische sector is neutraal. Hoewel de prijzen flink zijn toegenomen, stegen ook de kosten behoorlijk. De stijging van de prijzen komt vooral voort uit de hogere prijzen voor zuivel (door krapte in aanbod) en varkens (door een gekrompen varkensstapel). 

Het aantal faillissementen in de agrarische sector bevindt zich wel op een historisch laag niveau. Alleen de onzekerheid rondom de brexit werpt nog een schaduw over het (algehele) positieve beeld. 

Effect van opleving wereldeconomie
Wat opvalt is dat de op het binnenland gerichte sectoren (zoals bouw, zakelijke diensten en leisure) in 2017 en 2018 het sterkst zullen groeien. De sectoren die sterk afhankelijk zijn van het buitenland zijn vooral gebaat bij de opleving van de wereldeconomie en het herstel in de wereldhandel. 

Economische trends zijn belangrijker dan mondiale trends

De mondiale economie trekt dus duidelijk verder aan, maar de economische trends in Europa zijn veel belangrijker voor Nederland. De Europese verwachtingen zijn gunstig, maar nog wel relatief gematigd.

De Sector Barometer van ABN Amro
ABN Amro heeft een Sector Barometer ontwikkeld. Daarmee kan men zien wat het algemene sentiment bij ondernemers in bepaalde sectoren is. Zoals al eerder gemeld, staan de agrarische sector en de foodsector het laagst, maar blijft het sentiment volgens de Barometers positief. 

De sectoren zakelijke dienstverlening en TMT staan scoren momenteel het hoogst. Die sectoren profiteren vooral van de groei van de Nederlandse economie. Ook het ondernemersvertrouwen in de industrie is flink verbeterd. Dat valt grotendeels samen met het goede vertrouwen dat ondernemers hebben in de export. 

In de transportsector zijn de omzetontwikkelingen gunstig te noemen, maar hier zien we wel dat transportondernemers zich iets meer zorgen beginnen maken. In de retailsector is het optimisme zowel bij de consument als bij de ondernemer hoog. Dat heeft te maken met de aantrekkende economie. Daarnaast ligt het aantal faillissementen in die sector relatief laag. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden