Regeringsploeg Macron

Gaat links Franse boeren uit crisis halen?

18 Mei 2017

De nieuwe regering van de Franse president Emmanuel Macron is een mix van gevestigde politici en nieuwkomers. Zij komen zowel uit de linkse als rechtse hoek en er zijn evenveel mannen als vrouwen. Op landbouw en ecologie zijn 2 uitgesproken linkse mannen gezet.

De nieuwe minister van Landbouw en Voeding heeft een uitgesproken linkse mening. Jacques Mézard (69) is advocaat en senator voor de Parti Radical de Gauche, waar hij zich bezighield met wetgeving. Het is aan Mézard om de Franse landbouw zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. Dat moet onder meer gebeuren met het 5 jaar durende investeringsprogramma van 5 miljard euro om landbouwbedrijven te moderniseren. Het doel is om de boeren in staat te stellen een fatsoenlijk inkomen te verdienen.

Boeren zijn van essentieel belang voor het land

Beleid Le Foll voortzetten
Mézard zegt het beleid van zijn voorganger Stéphane Le Foll, die redelijk populair was onder boeren, voort te zetten. Hij ziet geen reden om dat te veranderen. De nieuwe landbouwminister wil de pijlers van het Franse landbouwbeleid, met name in relatie tot Europa, staande houden. 'Boeren zijn van essentieel belang voor het land. Wij hebben de plicht om hen te beschermen en te helpen moderniseren. We kunnen de landbouw niet aan hun lot overlaten. Daarom zal ik proberen om de Franse landbouw op zijn best te laten presteren', zo zei hij tegen boeren.

Onbetrouwbaar sujet
Een andere opvallende naam is benoemd tot minister van Ecologie. Nicolas Hulot (62) is een bekende milieuactivist in Frankrijk, zonder enige politieke achtergrond. Hulot is in Frankrijk een bekend journalist en tv-maker, die tegen de 3 eerdere presidenten 'nee' zei. In 2011 deed hij namens de Franse groenen zelf een gooi naar het presidentschap. Dat mislukte faliekant, omdat in tegenstelling tot het grote publiek, Hulot door de groene extreemlinkse politiek als onbetrouwbaar sujet van het grootkapitaal wordt gezien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief