Rechtszaak van start

Windboeren NOP lopen miljoenen euro's mis

22 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

De rechtbank in Lelystad doet over minimaal 6 weken uitspraak over het geschil tussen 32 boeren uit de Noordoostpolder en windpark Westermeerwind. De boeren vinden dat de uitbaters van het windmolenpark zich niet aan de afspraken houden. Hierdoor lopen de boeren miljoenen euro's mis.

Maandag 22 mei diende de zaak tegen Westermeerwind BV, dat vorig jaar voor de kust van Urk een windmolenpark opende. In het IJsselmeer staan 48 molens die energie moeten opwekken voor circa 160.000 huishoudens.

Boeren zouden meeprofiteren

De boeren hadden rond het jaar 2000 vergevorderde en minder vergevorderde plannen om op eigen grond windmolens te realiseren, maar gaven die op toen bleek dat de gemeente één groot plan wilde. In ruil daarvoor zouden zij meeprofiteren van de opbrengsten. In een schriftelijke afspraak staat dat de boeren aandelen kunnen aanschaffen tegen kostprijs. 

Minder dan voorgeschoteld
Nu vrezen zij echter dat zij beduidend minder krijgen, dan hen is voorgeschoteld. In De Stentor zegt de advocaat van de boeren dat Westermeerwind van de afspraak af wil. De boeren moeten de aandelen voor een veel hogere commerciële prijs kopen, net als ieder ander die wil participeren.

Volgens het windpark zijn de afspraken duidelijk. Een convenant beschrijft hoe groot het aandelenvolume is dat deze specifieke groep mag aanschaffen. Volgens hen is over de prijs daarvan nooit iets afgesproken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden