energiemarkt

olie

Analyse Olie

Oliemarkt weigert duidelijk richting te kiezen

Positieve en negatieve berichten over de oliemarkt hebben elkaar aardig in evenwicht gehouden deze week. De Brent-notering bewoog daarom vooral zijwaarts en spelers op de markt blijven vooralsnog afwachtend. Dat terwijl er voor zowel een daling van de olieprijs als voor een stijging argumenten zijn aan te voeren.
20 Mei 2022
gas

Analyse Aardgas

Brussel wil af van aardgas uit Rusland

Een stabiele goede aanvoer van LNG zorgde ervoor dat de Europese gasmarkt weer een beetje tot bedaren komt. Onzekerheid blijft echter overheersen. En dat is te zien aan de prijzen. Hoewel de prijsschommelingen wat afzwakken blijft de notering nog altijd boven de prijzen van voor de Russische inval in Oekraïne.
18 Mei 2022
tanken diesel brandstof

Analyse Olie

Zorgt de hoge dieselprijs voor minder vraag?

De verliezen op de oliemarkt in de eerste helft van de week zijn de laatste dagen weer bijna goed gemaakt. Berichten over teruglopende vraag worden afgewisseld door zorgen over minder beschikbaarheid en dat is de notering goed terug te zien.
13 Mei 2022
rusland oorlog

Analyse Aardgas

Een derde van gasaanvoer uit Rusland gestremd

De aanvoer van Russisch gas heeft deze week een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. Door de oorlog heeft Oekraïne is aanvoer door de Loegansk regio niet langer mogelijk. Ongeveer een derde van de Russische export naar Europa loopt via dat knooppunt. De aanvoer van LNG gaat nog wel onverminderd door. Hoe verwerkt de markt deze mee- en tegenvallers?
11 Mei 2022
zonnepanelen zonneenergie Agrifoto4

Analyse Elektriciteit

Elektriciteit blijft ondanks zon flink aan de prijs

Ondanks een reeks van zonnige dagen blijft de elektriciteit relatief duur. De conventionele kolen- en gascentrales maken de prijs. Als alternatief voor de op fossiele brandstof gestookte centrales is kernenergie weer terug op de Europese agenda.
10 Mei 2022
olie

Analyse Olie

Europese boycot op Rusland jaagt olie op

Brent ruwe olie is flink gestegen de laatste dagen. Een mogelijke boycot van de EU tegen Russische olie en alles wat daarmee samenhangt zorgde voor onrust op de markt. Scheurtjes in de economische groeiverwachtingen en daarmee een lagere de vraag naar olie werden hierdoor naar de achtergrond verdrongen.
6 Mei 2022
gas

Analyse Aardgas

Ophanden zijnde nieuwe sancties stuwen gasprijs

De stemming op de gasmarkt blijft gespannen. Het effect van de gestopte gasleveringen aan Polen en Bulgarije door Rusland is wat weggeëbd. Maar daar komen nieuwe EU sancties voor in de plaats. De maatregelen zijn gericht op de olie industrie maar raken indirect ook de gassector.
4 Mei 2022
energie stroom elektriciteit kolen

Analyse Elektriciteit

Stroom aan de prijs door kolen- en gascentrales

De elektriciteitsmarkt liet een opvallend vlak verloop zien de afgelopen week. Dat is weer even wennen na een periode met forse prijsbewegingen en zelfs dagen met negatieve uurprijzen. Het aanbod van duurzame stroom legt meer gewicht in de schaal bij het tot stand komen van de prijs op de elektriciteitsmarkt.
3 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief