Energiemarkt

olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Europese gasprijs zakt naar vooroorlogs niveau

De Europese gasprijs heeft de weg naar beneden gevonden. Een grote voorraad aan het begin van de winter, een record import van LNG en relatief zacht weer brengen de Europese benchmark op een niveau dat weer in de buurt komt van voor de Russische invasie in Oekraïne.
28 December 2022
energie Kerncentrale

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs is gedaald maar onzekerheid blijft

De prijs voor elektriciteit is de afgelopen week fors gedaald in Nederland. Toch waarschuwen verschillende experts dat de volatiliteit op de stroommarkt zeker nog niet voorbij is onder meer door het beperkte aanbod van goedkope kernenergie uit Frankrijk. De Europese Commissie heeft goedkeuring geven voor het Duitse vergroeningsprogramma voor de elektriciteitsproductie ondanks kritiek van verschillende lidstaten die vrezen voor oneerlijke concurrentie.
27 December 2022
Agrifoto perspulp

Nieuws Energie

Pulp als hernieuwbare energie? EU zegt nee

Als het aan de Europese Commissie ligt kan suikerbietenpulp niet langer worden ingezet voor het opwekken van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit de eisen in de nieuwe Renewable Energy Directive (RED) 3. Dit Europese eisenpakket voor hernieuwbare energie moet aan het eind van dit jaar worden goedgekeurd. EU lidstaten moeten zich committeren aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% in 2030.
15 November 2022
energie biogas

Achtergrond Biogas

Hoge energieprijzen maken biogas niet aantrekkelijker

Relatief hoge gasprijzen en dure stroom. Dat is gunstig voor boeren met een biogasinstallatie zou je denken. In de praktijk pakt het alleen anders uit volgens de Duitse brancheorganisatie Fachverband Biogas. Niet alleen zijn de productiekosten van de biogasinstallaties gestegen ook het ingrijpen van de Duitse overheid op de energiemarkt heeft grote gevolgen.
14 November 2022
gas

Nieuws Energie

Steun energie-intensieve mkb'ers vanaf november

Voor mkb'ers die veel energie verbruiken komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK), heeft minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens vandaag bekendgemaakt. Openstelling van de regeling kan vanwege Europese staatsteunregels echter wel duren tot het begin 2023. Het kabinet werkt daarom aan andere tijdelijke steunmaatregelen voor energie-intensieve mkb'ers die vanaf november verlichting moeten bieden.
4 Oktober 2022
frites

Nieuws Aardappelen

Energiecrisis: donkere wolk boven aardappelsector

De energiecrisis laat aardappelverwerkers niet koud. Zij vrezen voor een gastekort komende winter en nemen stappen om dat te voorkomen. Bijvoorbeeld door friteslijnen om te bouwen. Ook de aardappelteler merkt de gevolgen. Vanwege grote onzekerheid schuwen verwerkers het innemen van langetermijnposities op de aardappelmarkt.
9 September 2022
gas

Analyse Energie

Europese Commissie wil ingrijpen op de gasmarkt

Gas blijft onverminderd duur. De onderhoudswerkzaamheden aan de Nord Stream houden de prijs op niveau. Europa is opzoek naar andere gasleveranciers in daar is deze week een stap in gezet. Vandaag maakte de Europese Commissie bekend te willen ingrijpen op de energiemarkt.
7 September 2022
energie elektriciteit energieprijs

Analyse Elekriciteit

Er is geen pijnloze oplossing voor hoge stroomprijs

De voorlopige piek in de elektriciteitsprijs ligt voorlopig achter ons. De markt blijft echter zeer onrustig. Vanuit de politiek wordt ondertussen opgeroepen in te grijpen op de elektriciteitsmarkt. Experts waarschuwen dat er dan wel goed nagedacht moet worden over de gevolgen.
6 September 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox