Energiemarkt

frites

Nieuws Aardappelen

Energiecrisis: donkere wolk boven aardappelsector

De energiecrisis laat aardappelverwerkers niet koud. Zij vrezen voor een gastekort komende winter en nemen stappen om dat te voorkomen. Bijvoorbeeld door friteslijnen om te bouwen. Ook de aardappelteler merkt de gevolgen. Vanwege grote onzekerheid schuwen verwerkers het innemen van langetermijnposities op de aardappelmarkt.
9 September 2022
gas

Analyse Energie

Europese Commissie wil ingrijpen op de gasmarkt

Gas blijft onverminderd duur. De onderhoudswerkzaamheden aan de Nord Stream houden de prijs op niveau. Europa is opzoek naar andere gasleveranciers in daar is deze week een stap in gezet. Vandaag maakte de Europese Commissie bekend te willen ingrijpen op de energiemarkt.
7 September 2022
energie elektriciteit energieprijs

Analyse Elekriciteit

Er is geen pijnloze oplossing voor hoge stroomprijs

De voorlopige piek in de elektriciteitsprijs ligt voorlopig achter ons. De markt blijft echter zeer onrustig. Vanuit de politiek wordt ondertussen opgeroepen in te grijpen op de elektriciteitsmarkt. Experts waarschuwen dat er dan wel goed nagedacht moet worden over de gevolgen.
6 September 2022
LNG

Analyse Aardgas

Het kan dus nog gekker op de Europese gasmarkt

De spanning neemt weer toe op de Europese gasmarkt. Wederom is het Rusland dat de gashandelaren doet op schrikken. Vanuit de EU wordt er ondertussen gehamerd op het opbouwen van voldoende voorraad om de leveringszekerheid veilig te stellen. Dat speelt mogelijk een grote rol bij de extreme prijzen van het moment.
24 Augustus 2022
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Elektriciteit was niet eerder zo duur

De prijs van elektriciteit lag al op een ongekend hoog niveau. De rally op de elektriciteit is nog niet ten einde. De ontwikkelingen op de gasmarkt zijn daarbij een belangrijke stuwende kracht.
23 Augustus 2022
LNG

Nieuws Aardgas

Europese gasprijs op weg naar record

De spanning op de gasmarkt blijft hoog. Het afknijpen van de aanvoer van gas richting Europa door Rusland mist zijn uitwerking niet op de gasprijzen. Europa zoekt naarstig naar LNG om Russisch gas te vervangen. Dat lijkt een gunstige ontwikkeling voor de leveranciers van LNG. Toch voelen ook de oliebedrijven de pijn van de hoge prijzen.
10 Augustus 2022
olie

Analyse Olie

Olie doet een jas uit door onverwachte voorraad

De prijs voor ruwe olie heeft een flinke stap terug gedaan de afgelopen dagen. Voor een deel stak de al langer spelende angst voor een recessie weer de kop op. De vraag naar olie zou daardoor fors afnemen. Dat is echter niet de belangrijkste oorzaak voor de daling volgens veel experts.
5 Augustus 2022
LNG

Analyse Aardgas

Stevige concurrentie tussen Europa en Azië om LNG

De aanvoer van gas uit Rusland blijft het grote thema op de gasmarkt. Rusland gebruikt de gasleveringen als een politiek drukmiddel. De effecten daarvan blijven echter niet beperkt tot Europa.
3 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief