Energiemarkt

olietanker gas LNG tanker

Analyse Energie

Daling gasprijs zet onverminderd door

De bodem van de gasprijs lijkt nog altijd niet in zicht. Door een Brussels plan voor extra besparingen en de zwakke Europese economie zakte de prijs op de TTF tot onder de €25. Daarnaast lijkt China voor Turkmenistan boven Rusland te kiezen als belangrijkste gasleverancier.
Gisteren 08:00 uur
windenergie windturbine windmolen energie zonneenergie groene stroom

Analyse Energie

Brussel hekelt Nederlandse energietransitie

De elektriciteitsprijs is vorige week stevig gekelderd. Het pinksterweekend tekent de contouren van de EPEX. Niet alleen de vraag was in deze periode lager, maar ook het aanbod van gratis stroom was door het zonnige weer hoog. Daarnaast kreeg Nederland flink vorige week stevige kritiek van de Europese commissie te verwerken over de vergroening van de energiemix.
Eergisteren 11:45 uur
olie

Analyse Energie

Oliemarkt weer in de ban van OPEC+

De olieprijs maakte deze week een behoorlijk stijging door. Positieve prijsdruk is met name aan de aanbodkant van de markt te vinden. Langzaam maar zeker begint de oliemarkt namelijk te merken dat het wereldwijde olieaanbod door de productiedaling van OPEC+ lager uitvalt. Daarnaast lijkt ook de vraag naar ruwe olie door het naderende vakantieseizoen toe te nemen.
25 Mei 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Record groene energie noopt tot afschakelen

De elektriciteitsprijs viel deze week lager uit dan voorgaande weken. Een combinatie van gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen drukken op het moment de groothandelsprijs van stroom. Op sommige moment werd zelfs zo’n grote hoeveelheden zonne- en windenergie opgewekt dat de bronnen werden afgeschakeld.
23 Mei 2023
olie

Analyse Energie

Oliemarkt lijkt geloof verloren in Chinese groei

De olieprijs was deze week behoorlijk in balans. Ondanks de zwakke resultaten van de Chinese industrie houdt het Internationaal Energieagentschap (IAE) vast aan de voorspelling dat de Chinese olieconsumptie in de tweede helft van 2023 boven de vraag uitgroeit. Door de zwakke economische situatie lijkt de markt echter sceptisch over de lezing van de situatie.
18 Mei 2023
gas

Analyse Energie

Europa wil minder Russisch gas importeren

De gasprijs is deze week voor de zesde week op rij gedaald. De importen van LNG verlopen nog altijd voortvarend. De voorspelde concurrentie van de Aziatische landen blijft namelijk nog altijd uit. Nu de Europese gasvoorziening redelijk goed verloopt, overwegen de G7 en de EU de importen van Russisch gas verder terug te dringen.
17 Mei 2023
energie Kerncentrale

Analyse Energie

Kerncentrales houden druk op elektriciteitsmarkt

De elektriciteitsprijs is op het moment behoorlijk stabiel. Toch blijven verstoringen rond kerncentrales actueel. Terwijl in Frankrijk het maximale vermogen voorlopig nog niet wordt benut, zorgt in België het verlengen van de levensduur van de kerncentrales voor problemen. Daarnaast kondigt Frankrijk stappen aan om bedrijven in de hernieuwbare energiesector aan zich te binden.
16 Mei 2023
haven olie raffinaderij

Analyse Energie

Dieselprijs stijgt na lange tijd substantieel

Na de stevige daling van vorige week toont de olieprijs herstel. Na het nieuws van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de rente voorlopig in stappen van 25 basispunten wordt verhoogd, steeg de olieprijs met maar liefst 7%. Ook de dieselprijs viel na het nieuws voor het eerst in lange tijd substantieel hoger uit. Toch werd het tempo van de stijging snel getemperd door nieuws uit China.
11 Mei 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox