De Franse parlementsverkiezingen zijn een "kleine revolutie" te noemen. Het Assemblée Nationale is voor het eerst voor driekwart vernieuwd en daarnaast werden er nog nooit eerder zoveel vrouwen gekozen. Onder de parlementsleden bevinden zich ook 17 boeren.
De opvallendste veranderingen binnen het nieuwe Franse parlement zijn verjonging en meer vrouwen. Veel leden van de oude garde zijn vervangen door nieuwkomers in de politiek. Wie met een agrarisch oog naar de samenstelling van het nieuwe parlement kijkt, ziet dat de sector vertegenwoordigd is met 17 van de 577 leden.
Boerenstem
De sector is vastberaden om een boerengeluid te laten horen in de Franse politiek. Ongeveer 126 vertegenwoordigers hebben zich voor de verkiezingen gemeld, om zitting te nemen in het parlement en daarmee de belangen van de sector te verdedigen. Dat is het drievoudige van de vorige verkiezingen in 2012. Uiteindelijk hebben 17 van hen een zetel weten te bemachtigen. Dat zijn er 2 meer dan 5 jaar geleden.
De agrarische afvaardiging is een mix van bekende en onbekende boeren. Het gaat om een gemengd gezelschap van actieve boeren, gepensioneerden en boerenbestuurders. Er komen 2 bekende namen in de lijst terug. Het gaat namelijk om 2 voormalig socialistische ministers: Stéphane Le Foll en Guillaume Garot. Zij zijn herkozen met respectievelijk 54,9 en 61,2 procent van de stemmen in hun district.
Overwinning En Marche
De verkiezingen hebben positief uitgepakt voor de Franse president Macron. Hij behaalde met zijn partij, La République En Marche, een grote meerderheid in het parlement. Op 7 van de 361 zetels van Macron (en bondgenoot Modem) zijn vertegenwoordigers van de agrarische sector te vinden. Vanuit de republikeinen nemen 8 boeren plaats in het parlement en vanuit het socialistische kamp zijn er 2 afgevaardigden.
Voor het eerst sinds het begin van de Vijfde Republiek in 1958 wordt de traditionele "links-rechts-verdediging" verbroken. Met de overwinning kan de pro-Europese president zijn campagnebeloften doorvoeren. Eén van deze beloftes is het investeren in de agrarische sector. Volgens Macron is de landbouw een belangrijke economische pijler voor Frankrijk.
Verkiezingsbeloften waarmaken
Macron wil de sector in ieder geval de hand reiken met de belofte om 5 miljard euro te investeren in modernisering van agrarische bedrijven en problemen in de sector aan te pakken. Daarbij heeft Macron het familiebedrijf centraal staan en draait het volgens hem niet alleen om de hectares.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.