Door POV en LTO Nederland

Klimaatdebat toont bereidheid veehouderij

6 Juli 2017 - 1 reactie

Een intensief debat was het zeker. Het door de POV en LTO Nederland georganiseerde debat over klimaat en veehouderij maakte woensdagavond dan ook de nodige gespreksstof los.

Bijvoorbeeld over de betrouwbaarheid van de modellen die klimaatverandering voorspellen. Ook (kunst)mest en (on)zin van dieraantallen kwamen ter sprake in het discussiepanel, met een heel gevarieerde samenstelling. Van linkse politiek tot bewogen producenten. Onder leiding van RTL-weervrouw Amara Onwuka laaide een hevige, maar constructieve, discussie over de impact van veehouderij op klimaat.

Wetenschap manipuleert klimaatonderzoek 

Nog geen '5 voor 12'
Volgens wetenschapsjournalist Marcel Crok wordt meteorologische data vaak gemanipuleerd in de klimaatdiscussie. Crok, die zichzelf 'klimaatoptimist' noemt, erkent dat de temperatuur op de aarde oploopt. Echter, de snelheid waar dit mee gepaard gaat, is minder dramatisch dan bepaalde media en onderzoekers beweren. Volgens Crok is het daarom nog geen '5 voor 12'. 

De boodschap van LTO-bestuurder Eric Douma was dat de Nederlandse landbouw en veehouderij van topkwaliteit is. De primaire taak van de agrarische sector is het voeden van de mensheid. Douma: 'Het is een illusie om te denken dat het produceren van voedsel zonder emissie kan. Ook plantaardige productie stoot broeikasgassen uit.' Het zo efficiënt mogelijk produceren van voedsel is daarom belangrijk, stelt Douma.


Verder sprak Douma zich hardop uit dat de Nederlandse veehouderij zich schaart achter het klimaatakkoord van Parijs. De belangrijkste doelstelling van het Parijs-akkoord is dat de aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag opwarmen.

GroenLinks wil veehouderij niet uit Nederland verbannen 


Dieraantallen
Rik Grashof, Tweede Kamerlid van GroenLinks, benadrukte de veehouderij niet uit Nederland te willen verbannen. Wel hamerde hij op het belang van een limiet op dieraantallen. Volgens de Grashof is het Nederlandse landoppervlakte niet groot genoeg om de huidige dieraantallen te kunnen dragen. Daarbij produceert de Nederlandse landbouw te veel voor export. Overigens is het niet de intentie van Grashof om de veehouderij dusdanig in te krimpen dat exportvolumes niet meer beschikbaar komen.


Interactie met zaal en Social Media
Na afloop van het debat toonde initiatiefnemers POV en LTO Nederland zich content met het verloop. Aanwezigen in de zaal haakten gemakkelijk op de discussies aan. Ook de interactie met het online-publiek was uitstekend, gezien het debat onder #DebatKV zelfs trending topic was op Twitter. 


Klik hier om het debat terug te kijken 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jos 7 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875095/klimaatdebat-toont-bereidheid-veehouderij][/url]
Veehouderij en akkerbouw kunnen elkaar van dienst zijn. BV meer inlandse krachtvoer (plantaardige eiwitten ) verbouwen. Klimaat en boeren zijn er niet bij gediend om elkaar de zwarte piet toe te schuiven. Dat de plantaardige sector ook CO2 uitstoot zou kunnen ,maar deze is eerder CO2 neutraal dan de andere sectoren.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox