Boer en agribusiness wachten af

Gevolgen van Brabants besluit onduidelijk

11 Juli 2017 - Esther de Snoo

De gevolgen van de Brabantse nieuwe natuurbeschermings- en ruimteregels zijn nog onduidelijk. De invulling van het beleid staat nog open, net als de juridische houdbaarheid en of er voldoende geld beschikbaar komt om het beleid ook uit te kunnen voeren. 

De Brabantse Staten stemden vrijdag- op zaterdagnacht in met een nieuwe Verordening ruimte en de Verordening natuurbescherming Noord-Brabant. Doel van de nieuwe regels is om de transitie van de veehouderij een duw te geven. Belangrijkste punten daarin zijn het vervroegen van emissieregels, stalderen en mestbewerking.

Beleidsrichting
Beiden Verordeningen geven een beleidsrichting aan en moeten nog vertaald worden naar concrete uitvoeringsregels. Vrijwel alle Statenfracties hekelden het beleidsvoorstel van Gedeputeerde Staten (GS) voor een strenger veehouderijbeleid omdat het zeer beperkt is uitgewerkt. De roep om flankerend beleid was groot. 

Onduidelijkheid over de uitvoerbaarheid
Behalve dat er veel vragen zijn over de uitvoerbaarheid van het beleid, is ook over de financiering nog veel onduidelijk. Voerfabrikanten hebben al aangegeven geen geld te steken in een koude sanering van de Brabantse veehouderij. GS rekent echter wel op de bijdragen van de agribusiness. Dit geld is bedoeld voor het stalderingsfonds. De verwachting is dat er in totaal zo’n €30 miljoen nodig is voor dit fonds.

Boeren zijn onomkeerbare verplichtingen aangegaan op basis van de oude regels

Juridische houdbaarheid
Dit geldt ook voor de juridische houdbaarheid van met name de Verordening natuurbescherming. Het is volgens advocaat Paul Bodden van Hekkelman Advocaten de vraag of het 6 jaar naar voren halen van emissie- en staleisen wel mag van de rechter. Bodden: "Boeren zijn onomkeerbare verplichtingen aangegaan gebaseerd op de regels zoals die waren. De provincie legt deze groep boeren een onnodige financiële last op en het is de vraag of dat wel zo maar kan." Hiervoor zal de Verordening aan de civiele rechter moeten worden voorgelegd. 

Franca Damen, advocaat bij Kneppelhout & Korthals Advocaten reageert: "Het is de vraag of Brabant niet een te snelle transitie wilt in een te korte tijd." ZLTO en NVV onderzoeken de mogelijkheden om een procedure te kunnen starten. 

Afwachtend
Dankzij een aangenomen motie, ingediend door de VVD, moet GS in september voor de behandeling van de begroting komen met flankerend beleid. Deze uitvoeringsregels zullen bepalend zijn over wanneer de transitie de gehoopte boost kan krijgen. 


Tot die tijd is veel onduidelijk. Uit navraag bij enkele bedrijfsadviseurs blijkt dat boeren een afwachtende houding aannemen. Het enige concrete dat ze nu kunnen doen is de leeftijd van hun stallen inventariseren, inclusief tussentijdse aanpassingen. Dit om een beeld te krijgen van de stalaanpassingen die zij versneld moeten gaan uitvoeren.


De huidige regels die sinds zaterdag gelden geven boeren nog onvoldoende houvast om een afweging te kunnen maken. Ook is het nog lastig om een financiële inschatting te maken. Boeren en het agrarische bedrijfsleven wachten voorlopig af. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden