Vergelijking met '90

Stikstof en fosfor efficiënter benut

28 Juli 2017 - Kimberly Bakker

De Nederlandse landbouwsector zet mineralen uit veevoer en meststoffen efficiënter om in dierlijke en plantaardige producten, dan dat wanneer dit in de jaren '90 gebeurde. Dat meldt CBS op basis van cijfers over de mineralenbalans in de landbouw.

In 1990 werd circa 31% van de stikstof uit veevoer en meststoffen omgezet in dierlijke of plantaardige producten. Die benutting is in 2015 gestegen naar 47%, waardoor er dus minder stikstof verloren is gegaan. De afgelopen jaren is dit percentage ongeveer gelijk gebleven.

Fosforbenutting stijgt nog steeds

De fosforbenutting steeg de afgelopen 15 jaar (van 1990 tot 2015) zelfs van 44% naar 93%. Daarbij is ook de afgelopen 2 jaar nog een toenemende trend gesignaleerd. 

Minder verlies naar bodem en lucht
De verliezen van stikstof en fosfor naar bodem en lucht zijn de afgelopen jaren flink verminderd. Dit komt mede doordat er minder van deze mineralen worden aangevoerd. Dat kwam vooral door het mestbeleid van de afgelopen 25 jaar. 

De bemesting is minder overmatig en de mesttoediening is minder verspillend. In 1990 bleef 361 miljoen kilo stikstof in de bodem achter. Dit aantal is in 2015 gedaald naar 242 miljoen kilo. Het verlies van stikstof naar de lucht daalde van 263 miljoen kilo in 1990 naar 90 miljoen kilo in het jaar 2015. Het bemesten van landbouwgrond vindt doelmatiger plaats en de verliezen uit stallen en mestopslag zijn een flink stuk lager dan in 1990.

Het verlies van fosfor vindt alleen maar plaats via de bodem. Dat aantal is afgenomen van 69 miljoen kilo in 1990 naar 6 miljoen kilo in 2015. Opvallend daarbij is de hoeveelheid fosfor dat is aangevoerd via kunstmest: dat is sinds 1990 met 88% afgenomen. 

Tekst gaat verder onder de grafiek.Het verlies van stikstof in de landbouw naar de bodem of naar de lucht. Bron: CBS.

Afnemende aanvoer voedingsstoffen
De afgelopen 25 jaar is de aanvoer van stikstof en fosfor naar veehouderijen (in de vorm van veevoer) en naar akker- en tuinbouw (als meststoffen) verminderd. De stromen van stikstof en fosfor vanuit de landbouw zelf (zoals dierlijke mest en ruwvoer) zijn ook in omvang afgenomen. Dit geldt ook voor kunstmest en krachtvoer.

Ondanks de afgenomen aanvoer van deze mineralen, bleef de afvoer van stikstof en fosfor via de landbouwproducten op peil. Een lichte afname van de plantaardige productie werd gecompenseerd door een lichte toename van de dierlijke productie.

De kringloop van stikstof en fosfor in de landbouw. De veranderingen in 2015 ten opzichte van 1990. Bron: CBS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden