Brexit-onderhandelingen

Is de brexit-chaos van de Britten een val?

6 Augustus 2017 - Kimberly Bakker

Groot-Brittannië lijkt zo slecht voorbereid op de onderhandelingen van de brexit, dat verschillende EU-diplomaten vermoeden dat het een strategie is. Dat meldt Business Insider

Europese diplomaten zijn bezorgd over de chaos aan Britse kant. Dit omdat ze juist gewend zijn aan goed georganiseerde en goed voorbereide regeringen in Londen, schrijft Politico.

In september trekken ze ons het moeras in

Diplomaten reageren
Een diplomaat zegt tegen Politico: "Ik denk dat het tactisch is. Ze zijn expres aan het spelen en tijd aan het rekken, onder het mom van chaos. In september trekken ze ons het moeras in, met goed uitgewerkte standpunten over de punten waarvan ze weten dat wij daar als 27 EU-landen verdeeld over zijn."

Een andere diplomaat vraagt zich af: "Hebben ze een strategie? Spelen ze een potje blufpoker met de Europese Unie? Het kan heel goed strategie zijn, want de Britten zijn normaal gesproken altijd zo goed georganiseerd."

Chaotische taferelen
De opstelling van de Britse regering deed de laatste weken erg chaotisch aan, met een breuk binnen de Conservatieve partij over een overgangsperiode na het verlaten van de EU, het mogelijk importeren van chloorkippen uit de VS en het al dan niet lid blijven van atoomverdrag Euratom. "Als iemand me had gevraagd: '’Oké, wat zou de absoluut slechtste manier zijn om dit aan te pakken?', dan denk ik niet dat ik het zo slecht zou kunnen bedenken als de ministers nu doen", vertelde Steven Bullock.

Premier Joseph Muscat van Malta zei vorige week tegen de Volkskrant: "Mensen die zeggen dat de Britten niet weten wat ze aan het doen zijn, hebben het mis. Ik heb in Groot-Brittannië gewoond, ik ken de Britse mentaliteit. Een onvoorbereide Britse overheid bestaat simpelweg niet."

Ollie Robbins weet heel goed wat hij aan het doen is

Tijdrekken als strategie
De angst bij de EU is dat het EU-team straks min of meer om akkoord moet gaan met een toekomstige deal om een keiharde brexit te voorkomen. Een diplomaat zegt tegen Politico: "Ik denk dat Ollie Robbins (de adviseur van Theresa May en baas van het brexit-ministerie) heel goed weet wat hij aan het doen is. Tegen het eind van het jaar liggen de kaarten anders."

Een EU-diplomaat, die betrokken is bij de brexit-onderhandelingen, ontkent dat er wordt gedacht aan een val: "Het komt op mij over dat ze geen idee hebben welke kant ze op willen en het is heel moeilijk een onderhandelingsstrategie te ontwikkelen als je daar geen helderheid over hebt."

Volgende ronde
De volgende ronde van de onderhandelingen staat gepland voor tussen 28 augustus en 1 september in Brussel. Dan moet vooruitgang worden geboekt op het vlak van de rekening van de scheiding, de rechten van EU-burgers en de Ierse grens.

Lees ook:
Britten beginnen Brexit nu echt te voelen: de economische groei zwakt flink af

‘De grootste bank van Japan kiest voor Amsterdam en niet Frankfurt na de Brexit’

Labour-partij houdt optie open om ommekeer te maken en toch vierkant tegen de Brexit te zijn

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden