Boerenbusiness poll

Geurts moet landbouwminister worden

12 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 4 reacties

Wie moet de nieuwe minister van Landbouw worden? Die vraag stelde Boerenbusiness vrijdag 8 september in een poll. In totaal gaven 1302 personen hun mening.

Uit de poll van Boerenbusiness komt naar voren dat men Jaco Geurts (CDA) het liefst als de nieuwe minister van Landbouw ziet. Maar liefst 39% van de stemmen gingen naar hem. Ook Maurits von Martels scoort hoog. Hij kreeg 24% van de stemmen en komt daarmee op een tweede plaats.

Alleen CDA'ers voor deze post, anders geen minister

CDA blijkt populairst
Uit de poll blijkt tevens dat de meerderheid van de stemmers (63%) kiest voor een CDA-minister. Uit de reacties blijkt dat het CDA de rug recht houdt en over het algemeen niet slecht is voor de landbouwsector.

Daarnaast kwam onder meer naar voren dat men het belangrijk vindt dat het CDA de minister van Landbouw levert. Mocht dat niet zo zijn, dan roepen sommigen zelfs dat er helemaal geen ministerie van Landbouw hoeft te komen. 

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie wist 14% van de stemmen te behalen. Hiermee komt zij op de derde plaats. Een van de reacties toont aan dat de ChristenUnie een breder kennisbeeld heeft dan de andere partijen. Dat zou Dik-Faber een geschikte kandidaat maken voor de rol.

VVD op 4 en 5
Op de vierde plaats plaats staat Helma Lodders (VVD). Zij kreeg 11% van het totaal aantal stemmen. In een interview geeft ze echter aan dat zij helemaal geen behoefte heeft aan een minister van Landbouw. Een aantal reacties luiden dus ook dat de kans klein is dat zij deze rol zal gaan vervullen.

Uri Rosenthal (VVD) komt op de vijfde plaats en behaalde 9% van de stemmen. Een van de reden waarom hij niet geschikt is als minister van Landbouw heeft te maken met zijn leeftijd. Rosenthal is inmiddels 72 en zal het termijn misschien niet vol kunnen maken. 

Tjeerd de Groot (D66) blijkt het minst populair onder de stemmers. Slechts 3% ziet hem als de nieuwe minister van Landbouw. 

Kandidaat uit bedrijfsleven weet  van aanpakken

Overige kandidaten
Uit de reacties komen ook nog een heel aantal nieuwe suggesties naar voren, zoals Henk Bleker, Annie Schreijer-Pierik, Elbert Dijkgraaf, Sybe Schaap, Hennie de Haan en Klaas Dijkhof. 

Daarnaast waren er een aantal mensen die graag iemand uit het bedrijfsleven als landbouwminister zien. Voorbeelden hiervan zijn Henny Swinkels, Jos van Kampen of Theo Hiddema. Zij weten volgens een aantal personen van aanpakken. 

Een aantal personen zijn ook behoorlijk duidelijk over wie in ieder geval niet de nieuwe minister van Landbouw moet worden. Zo wil men liever niet dat Brinkhorst of Verburg deze rol gaat vervullen. 

Uit de poll blijkt dat men Geurts het liefst als landbouwminister ziet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Tweede Kamer
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
lelie 12 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10875856/geurts-moet-landbouwminister-worden][/url]
Ik stem Elbert Dijkgraaf
Fier 12 September 2017
Jammer laten we de kennis uit de kamer verdwijnen en de personen vast zetten aan een Regeer Akkoord! Wat dat ook betekend met deze vier partijen! die er maar pratend geen eind aan breien, komt dit door D66 of VVD die ook beiden niet meer zo goed weten wat er speelt in de Landbouw.
Laten we hopen dat het een goede bredere geïnformeerd persoon wordt met aandacht voor alle sectoren en kennis van EU-regels. Dat Nederland de lat hoger legt is te begrijpen(Export land) maar die informatie komt niet voldoende voor het voetlicht bij de burger die door politieke partijen anders beïnvloed wordt.
Peter 12 September 2017
Geef mij ook Elbert Dijkgraaf die weet er nog wat van.
Trend 12 September 2017
Wiegel had wel belangstelling zei hij zondag op tv
Jan 13 September 2017
met Geurts weet je wat je hebt: op de oude voet door met meer van hetzelfde. Meer EU, globalisering, schaalvergroting. Maar of de landbouwsector dat nu nodig heeft om in de maatschappij acceptatie te krijgen....
Wat dat betreft geeft het CDA (spreekbuis van de boeren) bij veel burgers een nare smaak in de mond. Diezelfde burgers die menen dat de sector veel subsidie ontvangt terwijl 1 op de 5 miljonairs in NL boer is.
Maar of een meer begaafde Dijkgraaf het zoveel anders zou doen valt nog te bezien. Dik Faber heeft meer voeling met maatschappij en voeling met achterban
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden