Tweede Kamer

vlees Halal

Politiek Tweede Kamer

Vleestaks lijkt definitief van tafel

De Tweede Kamer lijkt definitief korte metten te hebben gemaakt met de plannen van landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) voor een vleestaks. Een motie van de PVV waarin de Kamer de regering verzoekt geen vleestaks in te voeren, werd vanmiddag (dinsdag 10 mei) aangenomen.
10 Mei 2022
Oekraine economie

Nieuws Voedselzekerheid

'Oog voor margedruk boer door oorlog Oekraïne'

De overheid moet oog hebben voor de margedruk die bij boeren ontstaat door de effecten van de oorlog in Oekraïne. Dat geven brancheorganisaties aan in zogenaamde position papers die zij hebben ingediend voor het rondetafelgesprek dat 10 mei wordt gevoerd.
10 Mei 2022
politiek DenHaag binnenhof

Nieuws Politiek

Kamer wil controle over stikstoffonds niet verliezen

De Tweede Kamer wil door de regering nadrukkelijk betrokken worden bij de vormgeving van het klimaat- en transitiefonds en stikstoffonds.
20 Januari 2022
politiek DenHaag binnenhof

Nieuws Regeringsverklaring

'Landbouwtransitie nodig voor wonen en bedrijven'

De beleidsprogramma's met betrekking tot het klimaatfonds en stikstof/transitiefonds met in totaal €60 miljard worden vanaf nu ontwikkeld, stelde Mark Rutte in de regeringsverklaring die hij vanochtend (dinsdag 18 januari) in de Tweede Kamer uitsprak. Rutte benadrukte dat het regeringsbeleid niet 'dichtgeregeld en met bloed ondertekend' is. De betrokken vakministers zullen hun oor te luister leggen binnen en buiten Den Haag, aldus Rutte.
18 Januari 2022
akkerbouw grond voorjaar

Nieuws Politiek

'Rijk mag geen éénjarige pacht meer uitgeven'

De Tweede Kamer wil niet meer dat het Rijksvastgoedbedrijf de 40.000 hectare agrarische grond die het bezit, in éénjarige pacht uitgeeft. Ook moet de regering een regeling in het leven roepen die boeren pachtkorting geeft op de gronden die zij pachten van Rijksvastgoedbedrijf. Mits zij werken aan een duurzame bedrijfsvoering.
7 December 2021
Caroline van der Plas

Nieuws Politiek

BBB wint zetel en komt tot hoogste score in peiling

BoerBurgerBeweging (BBB) blijft zetels winnen in de peiling van Maurice de Hond. Als nu Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden, dan komt de partij uit op acht zetels. Dat is er één meer dan in september en zeven meer dan nu. Caroline van der Plas is de enige volksvertegenwoordiger van BBB in het parlement.
22 November 2021
Bas van der Vlies

Nieuws Politiek

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden

Bas van der Vlies, voormalig fractievoorzitter van de SGP, is zondagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Daarmee is een ook voor de agrarische sector heel bekende en verdienstige persoon heengegaan.
8 November 2021
binnenhof tweedekamer

Opinie Krijn J. Poppe

Regeren zonder kennis van de praktijk, mag dat?

Haagse ministeries en politici hebben te weinig kennis van de praktijk, zo valt van tijd tot tijd te beluisteren bij klagende boeren en burgers. Je kunt de stelling verdedigen dat de overheid helemaal niet alle kennis nodig heeft om besluiten te nemen die de nationale welvaart vergroten.
5 Oktober 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox