Nog geen erkenning

Mineralenconcentraat vrij verhandelbaar in EU

24 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Producten van verwerkte dierlijke mest zijn binnenkort vrij te verhandelen en te gebruiken binnen de Europese Unie (EU). Dat heeft het Europees Parlement (EP) dinsdag 24 oktober besloten.

De huidige meststoffenverordening zorgt voor een vrije handel van niet organische meststoffen, zoals kunstmest. Voor mestproducten op basis van dierlijke mest en afval gold dat niet. Daar komt nu verandering in.  

Stemming in Europees Parlement
Door stemming in het EP is besloten dat producten van verwerkte dierlijke mest ook onder de verordening gaan vallen en door heel Europa kunnen worden verhandeld en gebruikt. De verordening zal hiervoor worden aangepast, waarschijnlijk per 1 januari 2018. In Nederland gaat het dan met name om mineralenconcentraat en slib.

Deze producten zijn nog niet goedgekeurd om te gebruiken boven de norm voor dierlijke mest. Een werkgroep moet binnen 1 jaar, nadat de aangepaste Meststoffenverordening van kracht is, met voorwaarden komen voor de verhandeling en gebruik gaan komen.  

 

Jan Huitema, Europarlementariër van de VVD, pleit al tijden om meststoffen gemaakt van dierlijke mest in te zetten als vervanger voor kunstmest. Hierdoor zouden boeren minder mest hoeven af te voeren en zouden zij minder afhankelijk worden van kunstmest.

Voor- en tegenstanders
De Europese Commissie gaat criteria opstellen, zodat producten uit verwerkte dierlijke mest in de verordening kunnen worden opgenomen. Voor veehouders zou dit voordelen bieden, omdat de dunne fractie van mestscheiding dan ook kan dienen als kunstmest. Hiervoor kan dan gerekend worden met de ruimte die beschikbaar is voor kunstmest op het bedrijf.

Tegenstanders hebben veel bezwaren, omdat de kwaliteit van het oppervlaktewater in gevaar zou komen en de veestapel zal groeien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden