Europees Parlement

Europese Commissie europees parlement voedselzekerheid

Achtergrond Farm-to-Fork

Voedselzekerheid ligt weer op het bord in Brussel

Het Europees Parlement eist een grondig onderzoek naar de effecten van de Farm-to-Fork-doelen op de Europese voedselzekerheid. Het vergroten van de voedselzekerheid heeft met oorlog in Oekraïne prioriteit en de voedselproductie moet worden opgevoerd. Dit stelt het parlement in een gisteren (donderdag 24 maart) aangenomen - 72 punten tellende - resolutie.
25 Maart 2022
kunstmest

Analyse Kunstmest

Voedselzekerheid niet in gevaar door dure meststof

Kunstmestprijzen zijn historisch hoog. Dat is ook de leden van het Europese Parlement niet ontgaan. Verschillende parlementariërs waarschuwden gisteren tijden de vergadering van het comité voor landbouw en plattelandsontwikkeling voor de problemen die dat voor boeren en daarop volgend verder in de keten oplevert en riepen de Commissie daarom op maatregelen te nemen om de voedselzekerheid te borgen in deze turbulente tijd.
2 December 2021
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Politiek GLB

Europees Parlement stemt in met het nieuwe GLB

Het Europese Parlement heeft vandaag (dinsdag 23 november) in ruime meerderheid voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gestemd. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski noemt dit GLB; 'de grootste hervorming van het Europese landbouwbeleid in dertig jaar.'
23 November 2021
Frans Timmermans

Politiek Farm to Fork

Europarlement stemt massaal voor 'Farm to Fork'

Het Europese Parlement heeft dinsdagavond 19 oktober ingestemd met de 'Farm to Fork'-strategie. De uitslag is een overwinning voor de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans.
20 Oktober 2021
Brussel Europa

Nieuws GLB-akkoord

'Grootste hervorming GLB sinds MacSherry erdoor'

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben vanmiddag (vrijdag 25 juni) een akkoord bereikt over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Tijdens de presentatie noemde parlementariër Norbet Lins het akkoord 'de grootste hervorming van het GLB sinds MacSherry in 1992'.
25 Juni 2021
Brussel Europese Commissie

Inside Melk

Komt er een melkbonus-malussysteem in de EU?

In Brussel zijn gisteren (2 december) de zogenaamde triloog-onderhandelingen begonnen over hervorming van de Europese zuivelmarkt. De afstand tussen de plannen van het Europees Parlement enerzijds en de Europese Raad van ministers en de Europese Commissie anderzijds is behoorlijk groot, zeggen insiders.
3 December 2020
tekenen handtekening Boerenbusiness

Nieuws Handelsakkoord

Chinees plagiaat op EU producten verleden tijd

Per 1 januari 2021 mag China geen typische streek- en voedselproducten uit de Europese Unie meer namaken. Dat zijn China en de EU overeengekomen. De Volksrepubliek verstoorde meermaals de Europese markt door onder andere nagemaakte EU-producten als Hollandse jenever en Polska Wódka aan te bieden.
13 November 2020
brazilie soja - agri

Nieuws Granen

Europa wil import van soja uit Brazilië beperken

Het Europees Parlement heeft een verzoek ingediend om de import van sojabonen uit Brazilië te beperken. De wens is dat Europese handelaren door middel van verplichte certificering moeten bewijzen dat de sojabonen die zij importeren het bos in Zuid-Amerika niet beschadigen.
9 November 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox