BB Landbouwcongres

Rosenthal: 'De keten is in beweging gezet'

1 November 2017 - Esther de Snoo

Uri Rosenthal, voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij, is onder de indruk van de varkenssector. Sinds 2 jaar houdt hij zich intensief bezig met de varkenshouderij. Wat heeft Rosenthal tot nu toe bereikt en wat wil hij nog doen? "Iedereen is zich ervan bewust dat het anders moet."

De oud-minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, houdt zich sinds 2 jaar bezig met de varkenshouderij. Eerst als voorzitter van de groep Vitalisering Varkenshouderij en vanaf 2016 als voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij van de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij), de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken.

Brussel kijkt met bewondering naar onze ontwikkelingen

Wat is uw beeld van de varkenshouderij?
"Ik ben erg onder de indruk van de toewijding waarmee varkenshouders hun werk doen. De Nederlandse varkenshouderij heeft internationaal een toonaangevende positie. De varkenshouderij is, met een economische waarde van ruim €8 miljard en 26.000 banen, een van de paradepaardjes van onze economie. Om die sector vitaal te houden, moet er een sterk bedrijfseconomisch fundament zijn. Dat doe je door hoogwaardig te produceren. Het is daarom belangrijk dat toeleveranciers en afnemers zich aansluiten bij de Coalitie."

De Coalitie is uitgebreid met bedrijven uit de periferie. Waarom?
"Het actieplan Vitalisering Varkenshouderij wil de positie van de Nederlandse varkenssector in binnen- en buitenland versterken. Dit vraagt om samenwerking tussen varkenshouders, ketenpartners en overheden. Met ketenpartners kan de uitvoering van het actieplan breder gedragen worden. Brussel kijkt ondertussen met bewondering naar de ontwikkelingen in de Nederlandse varkenshouderij. Zo hebben zij bewondering voor de organisatiegraad van de Nederlandse varkenssector en kijken zij naar hoe de sector de krachten heeft gebundeld."

Sinds 1 september 2017 is de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) geopend. Deze regeling kunnen varkenshouders gebruiken bij een bedrijfsverplaatsing of -beëindiging. Wat verwacht u van deze regeling?
"Het is een pilot. Het totale budget voor de regeling is €8 miljoen, met een maximale vergoeding van €500.000 per bedrijf. Dat geld komt uit Europese middelen. Het doel van de Regeling Omgevingskwaliteit is het versnellen van de herstructurering van de varkenshouderij. De regeling is bedoeld om stoppende en toekomstgerichte varkenshouderijen een steuntje in de rug te geven. De varkensrechten van de stoppende bedrijven worden ingenomen door het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, waar Paul Jansen de scepter zwaait. Zij geven de varkensrechten weer uit aan de toekomstbestendige bedrijven."

Hoe verhoudt de Regeling Omgevingskwaliteit zich tot de nieuwe stalderingsregels van Brabant?
"De Regeling Omgevingskwaliteit is een landelijke regeling. De kracht van de regeling is daarom dat deze toepasbaar is in heel Nederland. Nederland kent 4 varkensrijke provincies en daar is Brabant er 1 van. De beide regelingen bijten elkaar niet en zijn heel anders van aard. Bij de stalderingsregels in Brabant is onvoldoende aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit. De Regeling Omgevingskwaliteit geeft wel sturing. Tegelijkertijd worden de kosten van de stoppers niet bij de blijvers gelegd. Dat doet de stalderingsregeling wel, waardoor de dynamiek in de varkenshouderij verslechterd."

Tekst gaat verder onder de video (opgenomen op: 8 mei 2017).

 Hoeveel bedrijven kunnen gebruiken maken van de regeling?
"De maximale vergoeding is €500.000 per bedrijf. Hoeveel bedrijven er kunnen deelnemen, is nu nog niet te zeggen. Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Inschrijven voor de regeling kan nog tot 7 november. Eind januari wordt gestart met de uitgifte van de varkensrechten."

Het aantal bedrijven dat van de regeling gebruik kan maken, is zeer beperkt. Kunt u dan wel spreken over een herstructurering?
"We willen eerst kijken of we op de goede weg zijn. Het klopt dat het momenteel gaat om een beperkt aantal bedrijven en varkensrechten dat het Ontwikkelingsbedrijf kan innemen en uitgeven."

Bent u tevreden met wat u, sinds uw aanstelling als voorzitter vorig jaar, hebt bereikt?
"Wat heel belangrijk is, is dat we de keten in de beweging hebben gezet. Iedereen is zich ervan bewust en is ervan overtuigd dat het anders moet. Om die beweging verder in gang te zetten, hebben we 4 regelingen (de Regeling Ondersteuning Ketenconcepten Varkenshouderij, de Regeling Omgevingskwaliteit, de Regeling Fosfaatreductie Varkenshouderij 2017 en de Regeling Stimulering Mestverwerking), het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij en de Stichting Vitalisering Varkenshouderij opgezet. Ik vind dat een sterk verhaal. Vergeet ook niet dat er tussendoor nog allerlei toestanden zijn geweest die veel aandacht hebben gevraagd. Denk daarbij aan de Regeling Fosfaatreductie Varkenshouderij 2017, ook wel het vrijwillige voerspoor voor varkenshouders genoemd. Het heeft veel tijd gekost om daar draagvlak voor te krijgen."

Dit interview is een ingekorte versie van onlangs verschenen artikel met Rosenthal in 'Varkensmarkt, De Analyse 2017'. Klik hier om het magazine gratis te ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden