In juli en augustus was er relatief weinig te beleven op de markten voor meststoffen, maar hoe zal dat de komende tijd zijn? Komt er eindelijk een sprong naar boven?
Er was in juli en augustus relatief weinig te beleven op de markten voor meststoffen, maar daar kwam in september en oktober ineens verandering in. De kunstmestmarkt maakte een forse prijsstijging door; inmiddels is die achter de rug.
Lagere prijzen
De internationale meststoffenhandel trapte het seizoen in juli af met lagere prijzen. Zo lagen de ureumprijzen, die als graadmeter voor de totale markt worden gezien, zo laag dat er weinig vertrouwen in kalkammonprijzen was. Joris Broekhuis van Triferto ziet dat de handel in de afwachtende houding schiet. "Op het moment dat kopers het niet meer verwachten, begonnen de prijzen ineens te stijgen. Traders moeten geld bijleggen om hun positie af te dekken en dat veroorzaakt een kettingreactie."
Hoewel vraag uitblijft, klimt de markt toch fors op het idee dat het aanbod krapper is dan vooraf ingeschat. "Dat is met name het geval op de Chinese markt, waar de industrie wordt geconfronteerd met toenemende milieuregels. Steenkolen gestookte fabrieken worden in hun productie beperkt of helemaal gesloten, omdat deze niet meer aan de uitstooteisen voldoen. Hierdoor krimpt het aanbod wat leidt tot enige paniek onder traders."
Vertrouwen is terug
Begin november lijkt iedereen het vertrouwen op de markt te hebben terug gevonden. "Het ziet ernaar uit dat prijzen richting het voorjaar verder stijgen, maar we zullen niet meer die forse sprongen zien", meent Broekhuis. Ureum steeg €80 per ton. Doordat de dollar zwakker is geworden, is deze stof in dollars nog duurder. "Ik verwacht dat dit niveau de komende maanden wordt vastgehouden. De kalkammonprijzen gaan mee met de hogere ureumprijzen op de wereldmarkt." Triferto hanteert op dit moment een KAS adviesprijs van €22,75 per 100 kilo franco boer.
Andere meststoffen die oplopen zijn ammoniak en alle stikstoffen. "De Europese fosfaatprijzen doorliepen de afgelopen weken een lichte plus, maar gezien de kleine vraag in de EU is dit product altijd relatief scherp geprijsd. De vraag naar NPK’s neemt toe, terwijl de kalimarkt relatief stabiel is. Er is veel aanbod en de grote volumes zijn al verkocht, daarom denk ik dat de prijzen niet meer zakken, maar eerder stabiel tot licht stijgend zullen zijn tot het voorjaar toe."