Petitie 'geen btw op bio'

Biologische voeding onterecht belast

2 November 2017 - Clarisse van der Woude - 9 reacties

Biologische voeding wordt onterecht belast. Dat vindt de Biowinkelvereniging, de vereniging van biologische winkeliers. Vrijdag 3 november gaat de landelijke petitie 'geen btw op bio' van start. 

Met een petitie wil de Biowinkelvereniging, waarin onder meer de biologische speciaalzaken van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel samenwerken, bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht wordt belast. "Want zolang de kosten van milieuvernietiging, zoals de massale insectensterfte, niet worden afgewenteld op de vervuiler, maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding te hoog", zo zeggen zij.

De initiatiefnemers noemen het de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. "De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou daarom vrijgesteld moeten worden van btw."

Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop

In 100 dagen naar 0%
Het doel van de initiatiefnemers is om in de eerste 100 dagen van het kabinet naar 0% btw op biologische voeding te gaan. Op 10, 11 en 12 november kunnen consumenten alvast btw-vrij boodschappen doen bij hun biologische speciaalzaak. De 6% btw op voedingsmiddelen wordt dan niet in rekening gebracht. 

Echte prijs van biovoeding
Volkert Engelsman, afgelopen maand door Trouw uitgeroepen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2017, zet de eerste handtekening onder de petitie. Hij bracht vanuit zijn handelsbedrijf Eosta de kosten van voeding in kaart. Volgens het onderzoeksrapport 'True Cost of Food', dat hij samen met de FAO heeft uitgevoerd, is de prijs van biologische voeding lager dan gangbare voeding (als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent). "Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop," concludeert Engelsman.

Vanaf vrijdag staat de petitie open aan de kassa van de biologische speciaalzaken en op de campagnewebsite. Het doel is om minimaal 40.000 handtekeningen op te halen. De petitie met handtekeningen wordt begin 2018 aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
gangbaar 2 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10876425/biologische-voeding-onterecht-belast][/url]
Dit verhaal zet de netjes gecontroleerde gangbare landbouw weer in het kwade daglicht alsof wij het milieu vernietigen en de insecten laten verdwijnen door klakkeloze aanname wat men graag wil horen. De vervuilers zijn alle belastingbetalers met hun auto, ouwejaarsvuurwerk, medicijngebruik en hun geschijt op de plee gebruik. Ik teken niet want dan ook de fiets en vele andere dingen btw vrij.
Abonnee
kees 3 November 2017
Ik heb niets tegen bio ze spelen heel slim in op de markt. Maar kom bij mij niet aan met dat bio duurzamer is als gangbaar want dat is nog nooit aangetoond, sterker nog zelf de voorzitter van WUR zegt dat op bio een stikker moet, niet duurzaam geteeld.
Einstein 3 November 2017
Dus het vroegtijdig afslachten van gewassen met grote gasbranders is milieu vriendelijk en goed voor de insecten die daar leven wat een kulverhaal zeg.
Krulstaart 3 November 2017
Volgens mij ben jij geen echte Einstein?
john 3 November 2017
biologisch eten gaat het wereldvoedselvraagstuk oplossen toch?
Abonnee
Ronnie 3 November 2017
Bio, begint sekteachtige vormen aan te nemen.
Mensen willen blijkbaar toch ergens in geloven.
Ik vind ook dat de wetenschap met name Wageningen beter aan moet geven wat nauw duurzaam is, want iedereen raakt te weg kwijt.
Jonge boer 3 November 2017
Volgende voorbeeld van zelfverheerlijking is dat pvdd een motie ingediend heeft om alleen nog jonge biologische boeren te ondersteunen.
Einstein 3 November 2017
Jij wel hè krulstaart ouwe bio knuffelaar.
pvdd blablabla 3 November 2017
Jonge boer schreef:
Volgende voorbeeld van zelfverheerlijking is dat pvdd een motie ingediend heeft om alleen nog jonge biologische boeren te ondersteunen.


als pvdd niet als een kip zonder kop kakelt, maar ECHT iets voor het milieu wil doen, moet ze per direct voorstel doen om een heffing te zetten op alle medicijnen waarvan het effect op het milieu niet is onderzocht.
Dat zet tenminste zoden aan de dijk, als we als consumenten maar door blijven gaan met niet onderzochte medicijnen, is over x jaar alle oppervlaktewater vrij van enig leven
Abonnee
vrijbuiter 3 November 2017
Vergeet de vliegtuigen niet; iedereen wil minstens 2x op vakantie, en vliegtuigen zijn ECHT de grootste vervuilers. Er hangen er permanent 8000 in de lucht !
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden