Eerste uitkering een feit

Krediet ingezet voor innovatieve stallen

6 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Voor het eerst ontvangt een boer geld uit het borgstellingskrediet (BL Plus Landbouwinnovatie). Het krediet bestaat sinds begin 2017. De overheid staat garant voor een deel van de investering. 

Het borgstellingskrediet (BL Plus Landbouwinnovatie) kan verstrekt worden voor landbouwondernemers die willen investeren in een nieuw marktconcept, product of productieproces. Deze investering moet gericht zijn op verduurzaming van de productie, die verder gaat dan de wettelijke normen. Ook moet het product onderscheidend in de markt worden gezet.

Borgstellingskrediet is vanaf 1 januari 2017 voor het eerst opengesteld

De familie Ten Have-Mellema heeft een varkensbedrijf in Bertha (Groningen). Zij zijn de eerste ondernemers die gebruik maken van het borgstellingskrediet. Zij bouwen een dartelstal met buitenuitloop voor het Hamletz-varken. Rabobank financiert de stal.

Annechien ten Have legt in het persbericht uit waar ze het verleende krediet aan zal besteden. "We gaan een nieuw varkensvleesmerk in de markt zetten. We zijn blij met deze regeling. De borgstellingsregeling helpt mee in de realisatie om lekkerder vlees met meer dierenwelzijnssterren in het winkelschap te krijgen."

Borgstellingskrediet Plus Landbouw
Het borgstellingskrediet is vanaf 1 januari 2017 voor het eerst opengesteld. De provisie bedraagt eenmalig 3% van de lening. Voor starters en/of overnemers geldt een provisie van 1%. Het maximale krediet is €2,5 miljoen.

Het ministerie staat borg voor 70% van de bedrijfsfinanciering, waar geen enkele zekerheid voor in de plaats staat. Banken geven eerder een financiering uit wanneer de overheid (voor een deel) garant staat.

Bedrijven komen in aanmerking wanneer:
- Minimaal 50% van de investeringen duurzaam en milieuvriendelijk zijn;
- Veehouderijbedrijven investeren in een stal die voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland, spreekt op het Nationaal Economisch Landbouw Congres, georganiseerd door Boerenbusiness. Meld u nu aan voor dit congres.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden