Landbouwtelling 2017

Specialisatiegraad akkerbouwsector stagneert

30 November 2017 - Kimberly Bakker

Akkerbouwbedrijven in Nederland zijn in 2017, vergeleken met vorig jaar, bijna niet gegroeid. Dat laat de nieuwe Landbouwtelling van het CBS zien.

Wel laat het gemiddelde akkerbouwbedrijf in Nederland een kleine groei zien. Zo bewerkte een akkerbouwer in 2017 gemiddelde 42 hectare, dat was in het jaar 2000 nog 33 hectare. Echter, het grootste deel van deze groei was zichtbaar in de periode tussen 2000 en 2007. In die periode groeide het akkerbouwbedrijf gemiddeld met 1 hectare per jaar tot 38 hectare in 2007.

De standaardopbrengst op de akkerbouwbedrijven is in 2017 uitgekomen op €181.000. Dat was in het jaar 2000 nog €82.000. Over de jaren heen is dit cijfer redelijk stabiel gestegen.

42

hectare

bewerkte een akkerbouwer in Nederland

Specialisatiegraad neemt af
Op de akkerbouwbedrijven is sprake van een afname van de specialisatiegraad. Deze daalde de laatste 3 jaar van 76% tot 73%. Dit houdt in dat op de gespecialiseerde bedrijven een kleiner deel van de standaardopbrengst uit gespecialiseerde akkerbouwactiviteiten is gehaald.

Verbredingsactiviteiten
Op bijna een derde van de agrarische bedrijven vonden verbredingsactiviteiten plaats. De verkoop aan huis was, met 7%, het meest populair, gevolgd door agrarisch landschaps- en natuurbeheer (6%). Bij de akkerbouwbedrijven scoort het het loonwerk voor derden, met 12% het hoogst. In de akkerbouwsector neemt 28% van de bedrijven deel aan verbredingsactiviteiten.

De bijdrage van deze activiteiten aan de totale opbrengst van het bedrijf is meestal niet zo groot. Voor 62% van alle agrarische bedrijven met verbreding is dit minder dan 10%. Bij de akkerbouwbedrijven is voor ongeveer 55% van de akkerbouwbedrijven met verbreding de bijdrage minder dan 10%.

Een externe baan
Boeren op agrarische familiebedrijven hebben vaak nog een baan naast het bedrijf. Van alle agrarische bedrijven in Nederland heeft 23% een bedrijfshoofd met een baan buiten het bedrijf. Ongeveer 31% heeft 1 of meer meewerkende familieleden met een externe baan.

Op 30% van de akkerbouwbedrijven heeft het bedrijfshoofd een baan buiten het bedrijf en op 27% van de bedrijven hebben meewerkende familieleden een baan buiten het bedrijf. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden