Tot €10 miljoen

Schade door storm loopt in miljoenen

4 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

Woensdag 3 januari kreeg Nederland met de eerste storm van 2018 te maken. Deze is inmiddels weer gaan liggen. Wat is de schade? Boerenbusiness deed een belronde.

Kijkend naar het algemene beeld, dan viel de schade mee. Echter, uitzonderingen zijn er altijd. Zo bleek dat de schade erg verschillend is per regio.

Schade loopt op tot €10 miljoen
Bij verzekeraar Interpolis kwamen 180 schademeldingen binnen. Ongeveer 50% van die meldingen was afkomstig uit de glastuinbouwsector, de andere 50% had betrekking op stallen en schuren. De schade wordt voorlopig geschat op €7 tot €10 miljoen.

De meeste schademeldingen waren afkomstig uit Bleiswijk (Zuid-Holland). Dit is te verklaren, omdat hier veel kassen staan. Andere schademeldingen waren afkomstig uit Utrecht, Brabant, Limburg en Friesland, zo meldt Adri Witlox, hoofd agrarische verzekeringen bij Interpolis.

 

Plaatselijke schade
Jaap Roskam van Topteam meldt dat er bij hen 2 serieuze schademeldingen zijn gedaan. Zo is bij een van zijn klanten de achtergevel uit de boerderij geslagen en bij een ander het glas uit de zijgevel. In zijn werkgebied (Zuidwest-Nederland) viel de schade echter over het algemeen wel mee. Hij meldt dat de schade erg plaatselijk was en dat de storm in andere gebieden heftiger uitpakte.

Voornamelijk ruitbreuk
Ook Marien Boersma, directeur van AgriVer, meldt dat de verschillen per regio behoorlijk groot zijn. Hij heeft schademeldingen gekregen vanuit Zeeland, Utrecht, Noord-Holland en Brabant. Het gaat voornamelijk om kapotte ruiten in kassen.

Laten we hopen dat het hierbij blijft

Wat betreft de gewassen, zijn deze vooral beschadigd door de kapotte ruiten (hierdoor wijzigt de temperatuur en luchtvochtigheid in de kassen). Vandaag, donderdag 4 januari zal geïnventariseerd worden wat de exacte schade is. 

Ook het kantoorpand van AgriVer heeft geleden onder de storm. Zo zijn een aantal pannen van het dak gewaaid. Boersma: "Het is nog vroeg in het jaar. Laten we hopen dat het hierbij blijft en dat het geen voorbode is voor 2018."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden