Signaal van vertrouwen

Bayer stoot 2 onderdelen af voor Monsanto-deal

4 Januari 2018 - Wouter Baan

Bayer brengt opnieuw bedrijfsonderdelen op de markt. Het zou gaan om een Amerikaanse zadentak en softwaredivisie van het Duitse chemieconcern. Dit wordt gedaan om van de Europese Commissie (EC) goedkeuring te krijgen voor de Monsanto-deal.

In september 2016 kondigde Bayer aan het Amerikaanse Monsanto voor $66 miljard, inclusief schulden, over te nemen. De mededingingsautoriteit van de  EC tekende in augustus vorig jaar echter bezwaar aan. Dit omdat gevreesd werd voor te veel marktmacht, wanneer de chemieconcerns zoude fuseren. Door onderdelen af te stoten, zou de deal mogelijk alsnog kunnen doorgaan.

In oktober verkocht Bayer in dit kader al de zadentak LibertyLink aan het Duitse BASF. In augustus melde de EC dat begin januari 2018 een besluit wordt genomen over de deal.

Directie Bayer heeft vertrouwen in deal, beleggers van Monsanto niet 

Vertrouwen in deal
Dat Bayer nu opnieuw 2 onderdelen in de etalage heeft gezet, kan gezien worden als een signaal dat de directie vertrouwen heeft in een positieve afwikkeling van de Monsanto-deal. De onderdelen die te koop staan, inclusief de verkochte zadentak aan BASF, zijn namelijk goed voor een omzet van circa $1,6 miljard. Een bron die dicht bij de overname staat, is er vrij zeker van dat de Bayer en Monsanto alsnog samengaan. Ook Werner Baumann, CEO bij Bayer, heeft meerdere keren laten weten overtuigd te zijn dat fusie met Monsanto in het eerste kwartaal van 2018 wordt afgerond.

Beleggers minder hoopvol
De beleggers van Monsanto hebben beduidend minder hoop in een positieve afwikkeling van de deal. Zij schatten de kans op maximaal 40% dat Bayer en Monsanto alsnog fuseren tot het grootste chemieconcern te wereld.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

BayerMonsanto
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden