Kwaliteit een groot issue

Er zit weer een beetje muziek in de peenmarkt

15 Januari 2018 - Niels van der Boom

Was- en verpakbedrijven voor peen hebben in aanloop naar de feestdagen veel werk verzet. Er zit weer een beetje muziek in de peenhandel. Vooral op de lange termijn worden zakengedaan voor product van goede kwaliteit.

Veel exportlanden hebben voor de feestdagen extra orders geplaatst en exporteurs draaiden overuren. Koelhuizen zitten nog steeds vol met peen, maar toch wordt er positiever gedacht over de afzet. Vooral op de lange termijn kan handel worden gedaan. Daar zit echter een grote maar aan vast, want de kwaliteit is voor veel telers een zware tegenvaller.

Kwaliteit
Insiders zijn het erover eens dat de kwaliteit op zijn zachtst gezegd zwaar tegenvalt. Handelaren die al jaren in het vak zitten, zeggen nog nooit eerder zoiets te hebben gezien. Alle mogelijke ziektes en problemen worden gevonden; puntrot, kromme, muizenvraat, wortelvlieg, phytophthora, vlekken en ringen en cavity spot.

Verdienen aan peen is een kwestie van de lange adem

Partijen die een maand terug nog goed leken, tonen nu wat anders aan. De slechtste kwaliteit is reeds opgeruimd, maar op de korte termijn is het aanbod groot en de vraag tam te noemen. Verdienen aan peen is een kwestie van de lange adem.

Lange termijn
Partijen die niet te grof zijn en van een goede kwaliteit zijn, worden schaars. De handelaren gaan over op het doen van zaken, om zodoende deze wortelen vast te leggen. Het idee is dat vooral laat in het seizoen weleens vraag naar peen kan ontstaan. Daarvoor moeten de gewassen nog minstens tot mei blijven zitten.

In alle teeltgebieden zijn er problemen met de kwaliteit. Forse neerslag in de herfst is hier de grootste aanstichter van. Door forse regenbuien sloeg de grond dicht en trad zuurstofgebrek op. Dat veroorzaakt ellende. Noord-Holland kreeg in de maanden september en oktober de meeste regen te verwerken. "Daar is geen 1 goede partij te vinden", zegt een handelaar.

Stabiele prijzen
De lage kwaliteit heeft als gevolg dat het aanbod blijft komen, terwijl de export een tandje terugschakelt. Beurs Emmeloord noteerde in week 1 een prijsrange van €8 tot €11 per 100 kilo voor B-peen uit bewaring. De tweede week bracht een lichte verhoging aan de onderkant, tot €9 per 100 kilo. Deze prijsrange wordt sinds de laatste weken van het jaar gevoerd, maar steeg steeds wel lichtjes. In Middenmeer is de prijs met €5 tot €10 per 100 kilo iets lager. Daar werd het jaar met €5 tot €8 afgesloten.

Voor de lange termijn worden zakengedaan tot €100 per kist, omgerekend zo’n €15 per 100 kilo. Het gaat dan om levering mei tot einde seizoen. Handelaren zijn voorzichtig met hun prijsvoorspellingen, al is het sentiment wel iets positiever dan voor de jaarwisseling.

De problemen zijn daar gelijkwaardig

Geen vorst
Ook in Duitsland en Polen is behoorlijk wat regen gevallen. De problemen zijn daar dus gelijkwaardig. Soms zitten er nog gewassen in de grond. Dat is ook in Nederland het geval, al gaat het slechts om enkele partijen. Een gebrek aan strenge vorst zorgt ervoor dat deze gewassen misschien nog gerooid kunnen worden. Vooral in Noord-Duitsland wordt gezegd dat er nog aardig wat peen in de grond staat.

Gemiddeld wordt er zo’n 650 tot 700 kilo uit een kist gespoeld. Dit jaar ligt dat eerder rond de 500 tot 550 kilo. Dat is een fors verschil, waardoor er eerder krapte bij de verwerkers ontstaat. Dit was voor de feestdagen duidelijk merkbaar. De vraag blijft ook hoe partijen in de koeling zich verder ontwikkelen. Naast kwaliteitsproblemen zit er ook meer grond in de kist, als gevolg van de natte oogstomstandigheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

peenmarkt
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden