Oproep voor jonge boeren

Tijssens: 'Ga niet in slachtofferrol zitten'

10 Januari 2018 - Esther de Snoo - 22 reacties

Ruud Tijssens, directeur corporate affairs bij Agrifirm, roept jonge boeren op niet in de slachtofferrol te gaan zitten, samen te werken en actief in gesprek te gaan. "Het is nu de tijd om te versnellen. De maatschappij wordt steeds intoleranter."

Op de Agrifirm Jongerendag hield Tijssens de 600 aanwezige jonge boeren en boerinnen voor om zich niet af te sluiten van de maatschappij. "En ook al snapt de consument er niets van en hebben we te maken met diverse milieuvraagstukken, ga niet in de slachtofferrol zitten."

Tijssens doelt op de maatschappelijke en politieke discussies over glyfosaat, bodemgebruik, gewasbeschermingsmiddelen en fosfaatrechten. "Ja we hebben deze discussies, maar zie milieu en maatschappij als een kans en zoek de samenwerking met elkaar en je omgeving."

Meer waarde toevoegen
Het programma van de Jongerendag stond in het teken van de veranderende wereld van voedsel. Tijssens benadrukte dat boeren moeten zorgen dat zij meer waarde toevoegen. "Natuurlijk moet dat kostendekkend zijn. Dat kan door nog efficiënter te worden, maar vooral door nieuwe kansen te ontwikkelen en nieuwe markten aan te boren."

De topman verwacht dat er om die reden meer ketens zullen ontstaan in de toekomst. "Over 10 jaar spreken we niet meer van de varkenshouder of melkveehouder, boeren werken dan misschien voor eigen ketens gericht op een specifieke doelgroep of markt."

Intoleranter
Hij benadrukt verder dat een versnelling in de landbouwsector nodig is. "Voedsel moet immers aan steeds meer eisen, wensen en voorwaarden voldoen. De maatschappij wordt steeds intoleranter. Daarom moeten ook wij versnellen." Als voorbeeld noemt hij de ontwikkeling van zero-emissiestallen en nieuwe mestverwerkingstechnieken. "We doen dit vanuit onze rol als coöperatie. Die rol trekken we steeds meer naar ons toe. We willen, samen met de boeren, zelf het beleid bepalen in plaats dat de politiek dat voor ons doet. Dat verwachten onze leden ook van ons."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
petatje 10 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877173/tijssens-ga-niet-in-de-slachtofferrol-zitten][/url]
Ja deze cooperatie wil alle rollen wel vervullen en naar zich toe trekken!
De leden worden dan bedankt, waar hebben we dat eerder gezien, R.B.?
bep 10 Januari 2018
Heeft de wereld ons straks nog nodig ik denk het niet. En wie zegt dat de boer dat samen met jullie wil. JONGEREN laat je niet gek maken en luister naar je zelf.
kenner 10 Januari 2018
ben er vandaag ook geweest. maar alle sprekers hebben makkelijk preken ze hebben alle een dikke loonstrook elke maand. wij zijn tegenwoordig nergens zeker meer van .ze moeten als coöperatie eens een vuist maken tegen alle slechte prijzen sector breed daar hoor je 0,0 over. Hun hoeven een jonge boer echt niet te zeggen wat en hoe hij het moet doen dat weet hij zelf maar al te goed .zie het eens helder is het nog wel leuk om boer te zijn zo ver zijn we al dan moet er bij jullie toch een lichtje aan gaan en eens met een paar grote organisaties in den haag gaan zitten met schouten . daar word nog geen woord aan vuil gemaakt alleen maar aan eigen gewin en omzet denken ben zuinig op je jonge boeren dat wij zoveel produceren en s,werelds beste exportland zijn moet je hoog houden daar zijn we sterk van vroeger uit wat bloed zweet en tranen gekost heeft. jullie draaien het om en zeggen dat het fout is.. wij maken dagen van soms 15 uur en hebben soms aan het eind van het jaar een fooitje wat helemaal op gaat aan de certificering eisen/reglementen en andere heisa en dan is het wel eens zuur met zo veel risico en alles wat er bij komt dat een bv lood gieter die van 8 tot 4 werkt meer over houd en nergens naar hoeft te kijken .
ik stond als jonge boer tot mijn knieen in het water dat is na vandaag tot bijna aan mijn neus .juist nu het een moeilijke tijd is moet je de ondernemer steunen en niet zeggen dat alles weer een keer anders moet...
hans 10 Januari 2018
En Kenner, wat was hierop het antwoord van de geachte sprekers?
hans 10 Januari 2018
"Tijssens benadrukte dat boeren moeten zorgen dat zij meer waarde toevoegen. "Natuurlijk moet dat kostendekkend zijn. Dat kan door nog efficiënter te worden, maar vooral door nieuwe kansen te ontwikkelen en nieuwe markten aan te boren.""
Boeren leveren topkwaliteit voor minimumprijzen, wat door verwerkers uitgekleed, vermengd, uitgewisseld en (met water/zout) aangelengd wordt, en dan weet die periferie de boeren de les te lezen?

"Over 10 jaar spreken we niet meer van de varkenshouder of melkveehouder, boeren werken dan misschien voor eigen ketens gericht op een specifieke doelgroep of markt."
Is die boer nu geen onderdeel van de keten, of zal "de keten" straks eigenaar van de boeren zijn?

."Voedsel moet immers aan steeds meer eisen, wensen en voorwaarden voldoen. De maatschappij wordt steeds intoleranter. Daarom moeten ook wij versnellen."
Het smoesje van de wens van de consument om de boer op onnodig hoge kosten te jagen ten gunste van de periferie. Welke consument eet geen legbatterij ei, geen GGM tarwe, GGm soya, GGM mais, dieronvriendelijk vlees enz., niet uit Nederland, maar volop legaal geimporteerd en verwerkt, zonder dat die consument het weet? En wat denkt U van kinder- en slavenarbeid bij de kledingbranche of andere industrieen? Mensen weten het niet eens, of liever, willen het niet weten want het is zo goedkoop.
Jos Verstraten 10 Januari 2018
Normaliter organiseren dit soort bedrijven altijd bijeenkomsten waarbij boeren schouderklopjes krijgen enthousiast naar huis gaan om de volgende dag weer vol gas te gaan en geld uit te geven. Blijkbaar is die verwachting deze keer niet waar gemaakt
Jos Verstraten 10 Januari 2018
Normaliter organiseren dit soort bedrijven altijd bijeenkomsten waarbij boeren schouderklopjes krijgen enthousiast naar huis gaan om de volgende dag weer vol gas te gaan en geld uit te geven. Blijkbaar is die verwachting deze keer niet waar gemaakt
Jos Verstraten 10 Januari 2018
Normaliter organiseren dit soort bedrijven altijd bijeenkomsten waarbij boeren schouderklopjes krijgen enthousiast naar huis gaan om de volgende dag weer vol gas te gaan en geld uit te geven. Blijkbaar is die verwachting deze keer niet waar gemaakt.
hans 10 Januari 2018
Jos, voor het wij zijn de besten en de burgers snappen er niets van of het is niet waar hebben we toch de fameuse LTO ?
Piet 11 Januari 2018
Kenner en Jos Verstraten, is het niet beter dat jullie de handdoek in de ring gooien! Vooral voor jezelf
pruikenmaker 11 Januari 2018
Piet schreef:
Kenner en Jos Verstraten, is het niet beter dat jullie de handdoek in de ring gooien! Vooral voor jezelf


Dat mensen de handdoek in de ring gooien is niets om je voor te schamen, het is wel erg dat het komt door figuren als Piet.
Fryslan 11 Januari 2018
Kansen zien? De overname van het melkveebedrijf is net circa 9.000 per koe duurder geworden en ook nog 8,3% minder omzet. Daarnaast mag je niks en moet je van alles. Ben je de veroorzaker van landschapspijn, van dierenleed, ben je de grote CO2 vervuiler, waterverontreiniger en wat al dan niet meer. Nederland meet met verschillende maten (zie dossier waterkwaliteit (V-focus) en dossier CO2-emissie). Nee, ik ben wel klaar in dit land. Zet 't bord in de tuin en ga ergens heen waar men de boer nog op waarde schat als voedselproducent. Aju
petatje 11 Januari 2018
Beste Piet,

Kenner en Jos Verstraten benoemen zaken die jij niet ziet. Ik zeg niet dat ik het helemaal met hun eens ben, maar vaak is het goed om eens na te denken over of er wellicht toch een kern van waarheid zit in anderen hun mening en zo wellicht je eigen mening bij te stellen. Dat is beter als gelijk afbranden, daar wordt jijzelf nooit wijzer van.
Wat ik ook zelf heb mogen ervaren in mijn vroegere jaren, is dat de directie van een cooperatie vaak probeert daar de toekomstige ledenraadsleden naar hun hand te zetten waardoor directie's later makkelijker hun macht kunnen vergroten. Dit is zeer slecht voor een goed functionerende cooperatie, het bestuur is degene die dit soort dagen moet organiseren en ook zelf vormgeven. Dit geeft een betere afspiegeling van waar de cooperatie voor staat en naar toe wil om voor de leden dienstbaar te blijven. Want dat is waar de meeste cooperaties oorspronkelijk voor zijn opgericht: gezamelijk tegen een zo laag mogelijke prijs grondstoffen of hulpgoederen inkopen en de opbrengsten zo hoog mogelijk verwaarden! Dat laatste is dus binnen een cooperatie die verschillende sectoren moet dienen een feitelijke splijtzwam als die cooperatie voor de ene sector zo duur mogelijk moet verkopen en voor de andere sector zo goedkoop mogelijk moet inkopen.
Hier kan het niet anders als dat de cooperatie zijn doel niet dient!
41 jarige 11 Januari 2018
Ik neem aan dat jullie niet met oogkleppen begonnen zijn aan jullie bedrijf.
Je stapt toch niet in een bedrijf waar je na een paar jaar het water tot de lippen staat.

Heb je ook serieus een ander baan overwogen,of zou en moest je boer worden? Het is niet iets waar je zomaar even aan begint en denkt na een aantal jaar kan ik altijd nog veranderen.
Dat kan maar dan moet je de boel opruimen maar dat is niet zo makkelijk in de B.V, Nederland
Ik zie niets meer dan zwarte sneeuw maar dat komt vooral omdat ik iedere cent die ik binnen krijg terug duw in mn akkerbouwbedrijfje.
En ik klaag niet hoor ondanks dat ik alles vrij teel.
Het is niet moeilijk om aardappelen en uien te telen maar ze verkopen dat is een beetje een kunst.
petatje 11 Januari 2018
Beste 41 jarige, waarom denk je nu dat voorgaande reageerders, het water tot de lippen staat?
Omdat ze kritisch blijven, op het goed functioneren en dienstbaar zijn aan hun leden, van een goede cooperatie.
Omdat ze niet alles voor zoete koek aannemen met oogkleppen op?
Betekent dat voor jou dat ze er slecht voorstaan?!
Piet 11 Januari 2018
Weet je wat het is petatje, kansen moet je zien en vervolgens durven. En dat strookt niet bij mensen als kenner en Jos (en Petatje). M.n. Jos is niet van deze tijd. Hij heeft uitspraken gedaan de afgelopen jaren die kant nog wal raken. En ook ik wil Agrifirm niet verdedigen maar een man in zijn positie mag nooit dit soort uitspraken doen. Agrifirm is een club die zich aan wil passen aan de samenleving. De manier waarop valt over te discussiëren. Jos mag zich bezig houden met zijn eigen club. Daar is nog genoeg te doen om de boel bij elkaar te houden. Op deze manier lukt het nooit!!
jaap 11 Januari 2018
piet weet zoals gewoonlijk alles beter . piet komt van een andere planeet. piet soms zijn er botweg gewoon geen kansen ook al doe je nog zo je best sta eens open voor iemand anders zijn levens les en brand niet iedereen zo botweg af zijn gewoon rot tijden nu dat is een feit en het word er niet leuker/makkelijk op.en als iemand de handdoek in de ring gooit is dit een hele slechte zaak voor deze gene en heel erg daar moet je geen leed vermaak van maken piet bedweter
jos verstraten 11 Januari 2018
Piet ter verduidelijking een aanvulling:

Jos Verstraten schreef:
Normaliter organiseren dit soort bedrijven altijd bijeenkomsten waarbij boeren schouderklopjes krijgen enthousiast naar huis gaan om de volgende dag weer vol gas te gaan en geld uit te geven. Blijkbaar is die verwachting deze keer niet waar gemaakt
gezien de reacties alhier op het artikel van Tijssens.

Daarmee heb ik niks gezegd over de jongerendag, ik was er niet bij.
Greuste kartoffel 11 Januari 2018
Piet schreef:
Weet je wat het is petatje, kansen moet je zien en vervolgens durven. En dat strookt niet bij mensen als kenner en Jos (en Petatje). M.n. Jos is niet van deze tijd. Hij heeft uitspraken gedaan de afgelopen jaren die kant nog wal raken. En ook ik wil Agrifirm niet verdedigen maar een man in zijn positie mag nooit dit soort uitspraken doen. Agrifirm is een club die zich aan wil passen aan de samenleving. De manier waarop valt over te discussiëren. Jos mag zich bezig houden met zijn eigen club. Daar is nog genoeg te doen om de boel bij elkaar te houden. Op deze manier lukt het nooit!!

Zwarte Piet?????
Abonnee
mdb 11 Januari 2018
Wie gaat er ook naar zo'n misselijke dag van de blije agrifirm kliek

Stel mooi praters bij elkaar, maar werken ho maar

Nee mij niet gezien bij dat rare clubje

Interessant doen om niets
Greuste kartoffel 12 Januari 2018
mdb schreef:
Wie gaat er ook naar zo'n misselijke dag van de blije agrifirm kliek

Stel mooi praters bij elkaar, maar werken ho maar

Nee mij niet gezien bij dat rare clubje

Interessant doen om niets

Mdb is dat medewerker dienst buiten?
peter 12 Januari 2018
De hele pennenlikkers zoals lto,nzo,etc allemaal opgericht voor mensen die zelf niet willen werken en zich de tas over de rug van anderen willen vullen!. Dat deze partijen maar eens met een kosten calculatie komen m.b.t. derogatie versuz prijs fosfaatrechten per koe!! Het steeds gekker worden van hoe mest toegediend moet worden,hoe wij kalveren moeten op fokken, kringloopchitwijzer etc.

MOETEN, MEER REGELS in de tijd van Hitler MOESTEN ze ook, maar die niet zelf wilden werken werden opgeruimd!
Greuste kartoffel 12 Januari 2018
peter schreef:
De hele pennenlikkers zoals lto,nzo,etc allemaal opgericht voor mensen die zelf niet willen werken en zich de tas over de rug van anderen willen vullen!. Dat deze partijen maar eens met een kosten calculatie komen m.b.t. derogatie versuz prijs fosfaatrechten per koe!! Het steeds gekker worden van hoe mest toegediend moet worden,hoe wij kalveren moeten op fokken, kringloopchitwijzer etc.

MOETEN, MEER REGELS in de tijd van Hitler MOESTEN ze ook, maar die niet zelf wilden werken werden opgeruimd!


Natuurlijk blijft het aantal regels toenemen, omdat de bdm-ers allemaal een baan gaan zoeken in de periferie van de landbouw, oh nee, wacht even, die vaste baan hebben ze nu al.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden