Bijeenkomst Dronewerkers

Bottleneck taakkaarten getackeld met software

19 Januari 2018 - Niels van der Boom

Collectief Dronewerkers organiseerde vrijdag 19 januari hun tweede bijeenkomst bij het Agrofood Cluster in Emmeloord. Er werden 2 nieuwe leden en 1 aspirant-lid gepresenteerd. Ook laat het collectief weten dat nieuwe software het omzetten van data naar taakkaarten flink moet vergemakkelijken.

Boerenbusiness schreef al eerder over de uitbreiding van het team, toen ging het om Jaco Gerritsen van Beemster Drone en Richard Kunis van CWV Barlo. Daarbij stelt voorzitter Christel Thijssen een nieuw aspirant-lid voor: Jacob van den Borne. Hiermee wil het een betere landelijke dekking te bewerkstelligen.

Taakkaartgenerator
Eén van de noviteiten die Dronewerkers presenteert voor seizoen 2018 is de taakkaartgenerator, ontwikkeld door Dronewerkers-lid Bert Rijk. "Een boer is geen boer geworden om met software en computers te werken. Door in simpele stappen data om te zetten naar taakkaarten hopen we dit te vergemakkelijken", aldus Thijssen. "Precisielandbouw kost de nodige tijd, energie en doorzettingsvermogen. Dit is een nieuwe stap."

"Het collectief heeft inmiddels 31.500 hectare gescand in binnen- en buitenland", vervolgt Thijssen. "De gemiddelde perceelgrootte bedraagt 20 hectare, wat neerkomt op 1.457 vluchten. Door samen te werken, staan we sterk voor de toekomst."

Data van de boer
"Er zijn nog steeds grote uitdagingen voor de precisielandbouw", zegt Michiel Pouwels van loonwerkersorganisatie Cumela. "Er zijn in Nederland verschillende partijen die data genereren, maar deze zijn niet met elkaar te combineren. Ook de uitwisseling tussen werktuigen en bedrijfsmanagementsystemen is nog niet optimaal. Een ander heikel punt is het eigendomsrecht van de data en het verdienmodel hierachter. Als Cumela zijn we hier stellig in: de data is en blijft van de boer."Nieuwe software moet het omzetten van data naar taakkaarten vergemakkelijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden