Peenacademie van start

Hoe ziet de toekomst van de peenteelt eruit?

29 Januari 2018 - Anne Jan Doorn

De peenteelt in Nederland staat voor verschillende uitdagingen. Delphy start daarom met een Peenacademie. Hoe ziet de toekomst van de peenteelt eruit?

De meeste kopzorgen worden veroorzaakt door de klimaatverandering, een smaller gewasbeschermingsmiddelenpakket, resistentiemanagement en marktontwikkelingen. Een goed voorbeeld van de klimaatverandering speelde vorig seizoen.

Marc Versprille, teeltadviseur bij Delphy in Dronten (Flevoland) is 1 van de 2 oprichters van de Peenacademie welke dinsdag 30 januari van start gaat. Hij zag afgelopen seizoen vooral uitdagingen in de droogte en de hitte rondom de opkomst van het gewas. "Daardoor zijn veel plantjes in een vroeg stadium weggevallen, en is veel peen grof gegroeid."

Kwaliteit is essentieel voor een goed rendement

Daarop volgde een nat najaar, dat op verschillende plekken voor problemen met bacterierot en ringrot zorgde. "Winters blijven steeds vaker uit en daarnaast lijkt het ook minder koud te worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nattigheid in de grote delen van Nederland." Versprille ziet vooral mogelijkheden in bodemweerbaarheid en -kwaliteit om zodoende goed om te gaan met de extremere omstandigheden.

Nieuwe rassen
Op de langere termijn ziet Versprille meerdere uitdagingen, zoals de versmalling van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, het resistentiemanagement en de opkomst van de zogenaamde 'groene middelen', bodemverbeteraars en plantversterkers. Nieuwe rassen en de afzet daarvan spelen uiteraard ook een rol. 

Rendement van het peengewas
Het rendement van de peenteelt hangt samen met een aantal succesfactoren: de kwaliteit, de maatsortering, de opbrengst en de prijs. Dat stelt Niek Vedelaar, tevens teeltadviseur bij Delphy en medeoprichter van de Peenacademie. Op de laatste factor heeft de teler slechts een beperkte invloed, ondanks dat het binnen de akkerbouwsector nog een van de weinige handelsgewassen is. 

Vedelaar adviseert om op de kwaliteit te focussen. "Door op het juiste moment peen van uitstekende kwaliteit af te zetten, behoudt de sector zijn waarde voor nu en in de toekomst." Vedelaar noemt de mogelijkheid om ketensamenwerking tot aan de supermarkt of industrie vorm te geven om financieel een stabiel en gezond gewas in de akkerbouw te vormen.

Telers die zich willen inzetten voor goede kwaliteit peen, kunnen zich aansluiten bij de Peenacademie en zodoende van elkaar leren en gebruikmaken van de expertise die er is. Vedelaar: "We gaan tijdens de startbijeenkomst van 30 januari kijken hoe groot de belangstelling is. We verwachten 2 groepen van maximaal 15 telers te kunnen vormen: een gangbare groep en een biologische groep."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Meer over

peenPeenteelt
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden