Aldus IMF-directeur

'Sterke koersdalingen geen reden tot zorg'

12 Februari 2018 - Redactie Boerenbusiness

De sterke koersdalingen van de afgelopen week zijn geen reden tot zorg, gezien de sterke economische groei. Wel blijven hervormingen noodzakelijk om een crisis in de toekomst af te wenden. Dat heeft directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zondag 11 februari gezegd. Dat meldt Business Insider.

Tijdens een economische conferentie in Dubai zei Lagarde dat er al langer een marktcorrectie aan zat te komen. De huidige stand van de wereldeconomie stemt haar evenwel redelijk optimistisch, zei zij. "Maar we kunnen niet achteroverleunen en verwachten dat de groei gewoon doorzet", waarschuwde de Française.

Uitverkoop op aandelenmarkt
De stijgende rentes en de vrees voor een oplopende inflatie leidden afgelopen week tot een uitverkoop op de aandelenmarkten. In Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index in een week tijd met bijna 6% omlaag. Ook de prijzen van veel grondstoffen, waaronder olie, stonden sterk onder druk.

Het biedt ruimte om hervormingen door te voeren

Lagarde herhaalde de recente voorspelling van het IMF, dat de wereldeconomie zowel dit jaar als in 2019 met 3,9% groeit. Dat biedt volgens haar ruimte om de benodigde economische hervormingen door te voeren, al liet zij in het midden welke dat precies zijn.

De topvrouw zei wel dat het toezicht op de financiële sector mee moet bewegen met de laatste marktontwikkelingen. Ze noemde schaduwbankieren en cryptovaluta’s als voorbeelden. "Wij moeten erop anticiperen waar de volgende crisis zal ontstaan", aldus Lagarde.

Spanning blijft op de beurs
Na een week van wilde koersuitslagen zal de spanning ook de komende dagen voelbaar zijn. Vooral cijfers over inflatie in de Verenigde Staten (VS) en Duitsland, die woensdag 15 februari verschijnen, trekken de aandacht. Daarnaast komen opnieuw veel grote bedrijven met kwartaalcijfers.

De wereldwijde beurzen hebben de slechtste week in jaren achter de rug. Zowel maandag als donderdag ging de toonaangevende Dow-Jonesindex op Wall Street met meer dan 4% onderuit. Over de hele week verloor de graadmeter ruim 5%. In Amsterdam ging bijna 6% van de AEX af.

Oplopende inflatie
De onrust op de beurzen wordt met name veroorzaakt door stijgende rentes op obligaties en angst voor een oplopende inflatie. Die kan centrale banken ertoe bewegen sneller dan voorzien hun monetaire beleid aan te scherpen. Dat is doorgaans slecht voor de aandelenhandel.

Woensdag worden zowel in de VS als in Duitsland cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de consumentenprijzen (januari). Economen gaan uit van een stabiele inflatie. Als er tegen de verwachtingen in een hoger cijfer uitrolt, kan dat de bestaande zorgen verder aanwakkeren.

Lees meer op BusinessInsider.nl
Het IMF luidt de noodklok over China’s ‘gevaarlijke’ schuldenberg

Chinese politie gebruikt brillen met gezichtsherkenning om reizigers door te lichten

China wil sluiphandel in cryptomunten via buitenlandse beurzen volledig afkappen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden