Doel is akkerbouwonderzoek

Akkerbouwer machtigt RVO voor inning onderzoeksgeld

28 Februari 2018 - 12 reacties

Akkerbouwers kunnen vanaf 1 maart 2018 Brancheorganisatie akkerbouw (BO Akkerbouw) machtigen om toegang te krijgen tot de areaalgegevens die zij aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) melden. Het uiteindelijke doel is collectief en onafhankelijk akkerbouwonderzoek.

BO Akkerbouw en RVO.nl hebben een akkoord bereikt over het doorspelen van de areaalgegevens. Aangezien BO Akkerbouw nu gemakkelijk beschikking krijgt tot de gegevens, kan het collectieve akkerbouwonderzoek gestart worden. "Het opgebrachte geld kan nu daadwerkelijk gebruikt worden voor het collectieve onderzoek. Dit in plaats van dat er allerlei administratieve kosten gemaakt moeten worden", zo laat Matthé Elema, directeur van BO Akkerbouw, weten.

Ook Dirk de Lugt, voorzitter van BO Akkerbouw, is content met de ontwikkeling: "Nu is aan een belangrijke voorwaarde voldaan om het eigen programma Onderzoek en Innovatie te kunnen uitvoeren. De basis voor een financiering met breed draagvlak is nu immers gelegd", zo laat De Lugt weten in het persbericht.

Onafhankelijk onderzoek
Het besluit betekent volgens Elema dat er nuttig en onafhankelijk onderzoek komt voor akkerbouwers. "De onderwerpen worden door telers aangedragen. Als bepaalde vragen vaker voorkomen, dan wordt bepaald of het een onderzoek waard is. Uiteindelijk bepalen de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO Nederland) welke onderzoeken uitgevoerd worden."

Wanneer telers de machtiging niet geven aan BO Akkerbouw, dan moeten zij die gegevens alsnog verstrekken. Doen zij dat niet, dan zal BO Akkerbouw hier achteraangaan, en ervoor zorgen dat iedereen meebetaald.

Maximale bijdrage
De maximale bijdrage is vastgesteld in de verbindendverklaring en wordt berekend naar de oppervlakte van de beteelde grond per gewas. De verplichte bijdragen zullen in de periode tot en met 2020 jaarlijks in de tweede helft van het jaar worden opgelegd.

Soort product Prijs per hectare
Consumptie- en pootaardappelen €13,20
Zetmeelaardappelen €8,80
Suikerbieten €8,80
Granen (tarwe, gerst, haver, rogge) €4,40


Onderwerpen
Het geld voor het onderzoek kan in veel gevallen gecombineerd worden met overheidsgeld. "De belangen van de overheid, de telers en de onderzoeksinstellingen (zoals de WUR) zijn veelal hetzelfde" aldus Elema. Ook veehouders die akkerbouwgewassen telen moeten meedoen aan het collectieve onderzoek.

Het verplicht maken van een collectief onderzoek heeft tot nu toe niet geleid tot veel ophef onder akkerbouwers. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
bo 28 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877718/akkerbouwer-machtigt-rvo-voor-inning-onderzoeksgeld][/url]
wat is dit nu weer voor onzin, kunnen wij boeren, weer dure pakken gaan betalen, wie t wiel opnieuw willen gaan uitvinden!
ik betaal nergens voor, belachelijk!!
Schap 28 Februari 2018
Ja inderdaad het wiel weer uitvinden. Betalen nooit!
zandboer 28 Februari 2018
pure onzin bo gaat nergens worden betaald zorg maar eens dat de akkerbouwer een passende productprijs krijgt .en zijn eigen gezin kan onderhouden. in plaats van de ondernemer leeg liggen te zuigen .dit is de wereld op zijn kop betalen voor eigen gegevens wat een zieke wereld. compenseer de teler er voor en anders gewoon geen extra regeldruk wat alleen maar tegen werkt gaat allemaal veel te ver
Drent 28 Februari 2018
Ik ben het er niet mee eens en ga zeker ook niet betalen, kost mij weer enkele duizenden euro's voor flauwekul. Begrijp niet dat er niet meer weerstand tegen komt
Pietje 28 Februari 2018
Moeten de boeren weer voor extra werkgelegenheid zorgen??? Meitelling/Cbs/ en nu dit weer!! Opnieuw onderzoek naar het onderzochte onderzoek! Vrijwillig en niet verplichten!!!!
Pietje 28 Februari 2018
Ben ook wel benieuwd naar hoeveel akkerbouwers voor deze verplichte extra kosten zijn??
peer 28 Februari 2018
eerst het Landbouwschap er uit gewerkt toen produktschap akkerbouw en nu dit. vraag eerst eens of we dit wel willen dan zal je zien dat 80% tegen is '.er zijn altijd wel mensen die het wel willen bv bestuurders maar die moeten ook wel hun baantjes hoog houden
Harry 28 Februari 2018
Ben voor, we hebben als sector behoefte aan onafhankelijk onderzoek. Onderzoek dat niet commercieel getint is.

Afvaardiging van telers bepaald.
Abonnee
Dirk 28 Februari 2018
Je hoeft niet te betalen, ze houden het gewoon van je inkomenssteun af.
Drent 28 Februari 2018
Ik hoef geen onafhankelijk onderzoek van deze instantie. Het gebeurt nu ook al via avebe, suikerunie, agrifirm etc dus dit voegt helemaal niks toe. Laat ze het eerst maar eens vrijwillig doen en kijken hoeveel boeren er daadwerkelijk voor willen betalen, ik denk dat het vies tegen valt
grondworm 1 Maart 2018
Iedereen die het met deze heffing niet eens is in ieder geval geen machtiging afgeven.
blabla 1 Maart 2018
Jaja jullie betalen ook allemaal zelf voor je onderwijs en gezondheidszorg zeker.

Collectief onderzoek is prima om de kennis die er is in stand te houden en over te dragen.

Hoogstens kanttekeningen bij de vraag of alleen akkerbouwers betalen of ook andere boeren die aardappels en bieten telen ?
Consumptie(frites)aardappelteelt tarief kan beter gelijk gemaakt worden aan de andere industrieteelten zoals bieten en zetmeel
jpk 1 Maart 2018
Onafhankelijk onderzoek onmisbaar en dat kostgeld greenpeace en milieuorganisties zorgen ervoor dat de openteelten geen goed werkend gewas beschermings pakket in de benen over blijft
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox