Overname Monsanto

Bayer zet zaadveredelaar Nunhems te koop

1 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Bayer zet het Limburgse zaadveredelingsbedrijf Nunhems te koop. Dit is nodig om de overname van het Amerikaanse miljardenbedrijf Monsanto mogelijk te maken. Die overname verloopt niet zonder slag of stoot. Zo blijkt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Bayer.

Nunhems is het vierde grootste bedrijf in groentezaden en Monsanto staat op 1. De reden van de verkoop is dat beide bedrijven niet tegelijkertijd onder Bayer mogen vallen, om zodoende kartelvorming te voorkomen. De vrees is dat er te weinig concurrentie overblijft in de sectoren gewasbescherming en zaden.

Vrees voor kartelvorming

Nunhems
Bij akkerbouwers staat Nunhems vooral bekend om de vollegrondsgewassen, zoals wortelen en spinazie. Het bedrijf heeft wereldwijd 2.000 medewerkers en draaide een omzet van €430 miljoen. Bayer zet Nunhems te koop met alle intellectuele eigendomsrechten en (productie)locaties.

Meerdere bronnen melden aan AGF dat Syngenta, een concurrent van Bayer, zeer geïnteresseerd is in de overname van het zadenbedrijf. Echter, er zouden ook nog andere geïnteresseerden zijn.

Monsanto-deal
Bayer brengt met Nunhems opnieuw bedrijfsonderdelen op de markt, na eerder al verschillende divisies landbouwzaden verkocht te hebben aan BASF. Bayer hoopt hiermee goedkeuring van de Europese Commissie te ontvangen voor de Monsanto-deal.

Deze deal liep al vertraging op, onder andere door verzet vanuit milieuorganisaties in Europa. Bayer hoopt echter de deal nu in het tweede kwartaal van dit jaar af te ronden. Het bedrijf zette vorig jaar een omzet neer van circa €35 miljard. De nettowinst ging daarbij flink omhoog tot €7,3 miljard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Meer over

BayerMonsanto
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden