Themadag Peen

'Geen protectionisme op Duitse peenmarkt'

6 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

"De Duitse peenmarkt is niet zo protectionistisch ingesteld als veel telers denken", laat Pieter Gabriëls, directeur van Bejo Zaden Duitsland, weten. Ook zijn er volgens hem nog andere markten met mogelijkheden. Liggen er daarom misschien toch nog kansen voor de peenmarkt in Duitsland?

"De focus op regionaal voedsel is een trend die door de marketing in het leven is geroepen. Dit wordt ondersteund door de vraag vanuit de consument", zo zei Gabriëls op de Themadag Peen in Emmeloord. "We zien dat de vraag naar regionale producten, met name op het gebied van groenten, sterk toeneemt."

Regionaliteit
Gabriëls ziet een kans voor de peenmarkt, wat betreft de vraag naar regionale producten. "Wat is regionaal? Dat is niet wettelijk vastgelegd. Dit heeft te maken met de transportkilometers en een vertrouwd product." Aan beide factoren kan de Nederlandse peenmarkt voldoen, en daarom zijn er nog kansen voor de peenmarkt.

De directeur van Bejo Zaden noemt verder dat er nog nieuwe markten voor peen ontstaan, met name bospeen ziet hij als een groeimarkt. Dat is voor veel akkerbouwers echter niet eenvoudig. "Het is meer een tuinbouwmatige teelt", laat Gabriëls weten. Een andere markt die in ontwikkeling is, is de markt voor kleurstof uit peen. Gabriëls is van mening dat het segment B-peen (bewaarpeen) weinig groeimogelijkheden biedt. 

Biologisch aanbod
Daarnaast heeft biologische peen ook meer kansen op de Duitse markt. "De zelfvoorzieningsgraad van biologische peen in Duitsland is lager dan die van gangbare peen. Dit heeft te maken met de beschikbaarheid van goede biologische grond", aldus Gabriëls. "Daardoor blijft de vraag naar biologische peen uit Nederland nog wel een tijd bestaan."

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Certificering
Ronald Gielleit, mede-oprichter van Top Fresh Handel, vindt dat er beter nagedacht moet worden over de certificering. Hij ziet dat het meest vereiste certificaat (de GlobalG.A.P.) bij Nederlandse telers vaak mist. "Dit is de belangrijkste certificering, omdat deze door handelaren en supermarkten gevraagd wordt." Certificaten als het Milieukeur vindt hij van ondergeschikt belang.

Gielleit noemde verder dat het wenselijk is om gedurende de af land periode een notering voor biopeen te maken. "Op dat moment vindt de meeste handel plaats." LNCN-voorzitter Mark Brantjes reageerde direct op deze mening en neemt het verzoek mee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden