Wereldwijd goede oogsten

Suikerprijs naar laagste niveau in 2,5 jaar

27 Maart 2018 - Niels van der Boom

De wereldwijd overvloedige oogst van suikerriet zorgt voor hernieuwde druk op de internationale suikerprijzen, want die zijn hierdoor namelijk gedaald naar het laagste prijsniveau in 2,5 jaar tijd. Ook de premies voor raffinage van ruwe suiker zijn afgenomen.

Het meicontract voor witte suiker (de Liffe in Londen) stond half maart op €290 per ton. Daarmee zijn de prijzen in 1 maand met €5,50 gedaald. Het augustuscontract verloor met ruim €8 nog iets meer. Die staat nu op €286 per ton. In New York werd op de termijnmarkt €230 per ton genoteerd voor ruwe suiker (het maartcontract), goed voor een verlaging van €13.

Het meicontract staat momenteel op €245. De raffinagepremie daalde tot $73 per ton. De International Sugar Organisation (ISO) verwacht voor seizoen 2017/2018 een wereldoogst van bijna 180 miljoen ton. Bij een verbruik van 175 miljoen ton, stijgen de voorraden tot 91 miljoen ton suiker.

(Tekst gaat verder onder grafiek)Het termijncontract voor witte suiker blijft terrein verliezen in Londen.

Opbrengst van suikerriet
De reden voor de verlagingen zijn de goede oogsten van suikerriet. India verwacht een oogst van 29,5 miljoen ton suiker, waarvan 4,2 miljoen ton geëxporteerd kan worden. Het land heeft de exportbelasting verlaagd van 20% naar 0%. Echter, door de kunstmatig hoge prijzen in het land is het prijsverschil met de wereldmarkt enorm. Het transport en de export moeten daarom gesubsidieerd worden om het aantrekkelijk te maken. Voor Thailand wordt een exportvolume van 10 miljoen ton suiker verwacht.

In Brazilië wordt de oogst van suikerriet ingeschat op 590 miljoen ton (voor seizoen 2017/2018). Komend seizoen gaat die met 585 miljoen ton iets omlaag. Slechts 40% wordt tot suiker verwerkt. Het overgrote deel wordt gebruikt voor de productie van ethanol. Lage suikerprijzen helpen hieraan mee, net als het overheidsbeleid, om zodoende het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.

Lage suikerprijzen zorgen voor hogere ethanolproductie

Fors meer export
De Europese Unie (EU) voerde tussen oktober en maart 1,64 miljoen ton suiker uit, ruim 1,1 miljoen ton meer dan in dezelfde periode vorig seizoen (toen het quotum nog gold). Onder de oude wetgeving mocht per seizoen slechts 1,3 miljoen ton worden geëxporteerd. Naar verwachting zorgt nagekomen informatie ervoor dat de cijfers verder worden verhoogd.

Het ingevoerde volume nam in diezelfde periode af tot 594.000 ton. Vorig seizoen was dat nog 1,2 miljoen ton, al worden ook deze cijfers nog aangevuld met nagekomen informatie. Wat opvalt is het grote aandeel vanuit Zuid-Afrika, waar 30% van de ingevoerde suiker vandaan komt.

De vrije voorraad bietsuiker in Europa is fors toegenomen; van 9,5 miljoen naar 15 miljoen ton. Daarbij komt dat de voorraad op 31 januari 2017 fors hoger lag, als gevolg van 4,4 miljoen ton buiten quotasuiker. Dit is deels geëxporteerd en deels tot ethanol verwerkt.

Kleinere meerprijs
De verkoopprijzen van de Europese suikerproducenten liggen nog altijd flink hoger, ten opzichte van de wereldmarkt. Toch blijft de premie krimpen. In januari daalde de gemiddelde prijs met €26 per ton, tot €374 gemiddeld. Ter vergelijking: in Londen noteerde witte suiker €291. Gedurende een groot deel van 2017 wist de EU-prijs zich steeds rond de €500 te handhaven, waarna in september een forse correctie werd doorgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden