Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwmarkten vinden weg naar boven

9 April 2018 - Niels van der Boom

De stijgende prijzen voor de verschillende akkerbouwproducten zorgen ervoor dat ook de Countus Akkerbouwindex zijn hoofd naar boven richt. In de voorbije weken wist de koers steeds een klein beetje winst te maken.

De Countus Akkerbouwindex bereikte in de laatste week van maart zijn hoogste punt voor dit jaar (tot nu toe). Daarmee is het hoogtepunt van eind januari geslecht. We moeten terug naar week 40, de eerste dagen van oktober, voor een nog hoger indexcijfer. Begin april weet de Index alweer een nieuwe stijging op te tekenen, die hoogstwaarschijnlijk aanhoudt.

Begin april stijgt de Akkerbouwindex wederom

Onder andere het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt wist zich gedurende de maand maart op een iets hoger niveau te handhaven. Lag het prijsniveau in februari nog rond de €5 per 100 kilo, inmiddels is dat steeds zo’n €6 per 100 kilo.

Hogere uienprijzen
Ook de gemiddelde beursnotering voor grove gele zaaiuien kruipt uit een dal. In week 5 werd gemiddeld nog een prijs van €7,25 per 100 kilo genoteerd. Vervolgens ging het met stapjes omhoog, naar een hoogtepunt van €8,75 in week 12. Dat is het hoogste prijsniveau sinds half augustus.

Tot slot profiteert de Index van de hogere tarwenoteringen op de Matif in Parijs. Sinds week 12 is het meicontract bezig met een stabiele prijsstijging. Vrijdag 6 april sloot de beurs op €167 per ton. Het hoogste niveau in 1 maand tijd.

Laag niveau
Ondanks een opleving van de Akkerbouwindex blijft de sectorbarometer zich op een zeer laag niveau bewegen. Een extreem dieptepunt (zoals in 2005) is vermeden, maar we moeten terug naar 2009 voor een dergelijk indexcijfer. Sinds de start in 2004 kwam de Index 8 maal boven het gemiddelde van 100 punten uit en 6 keer daaronder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden