10% groei in 2017

Agrarische export naar Rusland door 1 miljard euro

9 April 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Nederlandse agrarische export richting Rusland steeg in 2017 met 10%, goed voor ruim €1 miljard aan exportwaarde. Daarmee is de exportsector na 4 jaar de klap te boven, die werd aangericht toen Rusland in 2014 sancties instelde.

Na de Verenigde Staten (VS) en China is Rusland uitgegroeid tot de derde grootste agrarische exportmarkt buiten de Europese Unie (EU). Dat maakt het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend op basis van cijfers van het LEI en de WUR. In 2017 zette de Nederlandse agrarische sector een groei neer van 10%, waarmee de waarde boven de €1 miljard uitkomt.

De exportstijging is een knap kunstje

Sterk staaltje
Ondanks dat Rusland (agrarisch gezien) graag op eigen benen wil staan, weet de Nederlandse landbouwexport zijn positie toch uit te bouwen. Een sterk staaltje, gezien het feit dat de overheid de lokale landbouw fors steunt en stimuleert. De uitvoer van uitgangsmateriaal en sierteelt laten de grootste stijgingen zien.

Nederland exporteerde in 2013 voor €1,8 miljard aan agrarische producten naar Rusland. Dat bedrag is inclusief de kennis en technologie die wordt ingezet in het land. In augustus 2014 stelde Rusland sancties in op de invoer van groenten, fruit, zuivel, vlees en vis vanuit Westerse landen. Hierdoor halveerde de exportwaarde tot €940 miljoen in 2015.

Zuivel en vlees
Onder meer de zuivel- en varkensvleesexport hebben flinke klappen gekregen. Die eerste productgroep was in 2013 nog goed voor €250 miljoen en de export van varkensvlees bedroeg 4 jaar terug nog €78 miljoen. Dit is inmiddels gedaald naar een exportwaarde van bijna €0.

De grootste groeiers zijn de export van genetisch dierlijk- en plantaardig materiaal (+25%), veevoeringrediënten, machines en gewasbeschermingsmiddelen. Ook de export van levend vee is goed geweest. De uitvoer van fokvaarzen is met 40% toegenomen, tot een waarde van €44 miljoen. Ook de export van levend pluimvee nam toe, met ruim 25%.

Veevoeringrediënten bestaan voornamelijk uit mineralen en vitaminen: premixen en prestarters. Hiervan steeg het exportvolume met 20% in 2017, goed voor een waarde van €70 miljoen. Daarbij komt ook de doorvoer van veevoederproducten vanuit de Rotterdamse haven. Deze re-export is ook duidelijk merkbaar in bijvoorbeeld post-exotisch fruit.

43

procent

meer landbouwtechniek werd geëxporteerd

Landbouwtechniek
Een andere forse groeier is de export van techniek. Naast landbouwmachines, gaat het om opslag- en koelfaciliteiten en technologie voor de glastuinbouw. In 2017 was deze productgroep goed voor €192 miljoen (+43%). De export van gewasbeschermingsmiddelen nam met bijna de helft toe. Die van meststoffen met 12%. Het geldelijk volume is echter kleiner dan de andere groepen, met respectievelijk €5,5 en €1,2 miljoen.

Meer groei verwacht
De Russen profiteren eveneens van de agrohandel. Zij voerden in 2017 4,5% meer producten uit naar Nederland. De totale export is daarmee goed voor €420 miljoen. Het gaat vooral om veevoedergrondstof (granen) en visproducten.

Het ministerie van LNV verwacht dat de export ook in 2018 toeneemt. Door een stijging van politieke spanningen en verlaging van de financiële steun is het echter ook mogelijk dat Russische investeerders zich terughoudend opstellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
harry 9 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878156/agrarische-export-naar-rusland-door-1-miljard-euro][/url]
Klap te boven?

Sinds wanneer gaan er weer uien en peen naar Rusland. De grote firma's profiteren weer lekker. maar de gewone teler en verwerker van ruwe producten weer niet.
hans 9 April 2018
Harry, dat zijn zaken uit de grote mensen wereld, daar moet je je niet mee bemoeien.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden