30 tot 60 millimeter neerslag

Wateroverlast legt Zuid-Holland stil

11 April 2018 - Redactie Boerenbusiness

Aardappelruggen die onder water staan. Na forse onweersbuien in de nacht van 10 op 11 april, in het zuidwesten van Nederland, is dit het beeld bij een enkele akkerbouwer. Vooral de Zuid-Hollandse eilanden kregen te maken met stevige buien en plaatselijke 30 tot 60 millimeter neerslag.

In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland vielen plaatselijk flinke buien. Terwijl akkerbouwers in het midden en noorden van Nederland 11 april het voorjaarswerk hervatten, ligt het werk in de zuidelijke provincies voorlopig even stil.

30-60

millimeter

regen viel in korte tijd in het zuidwesten

De onweersbuien zorgden ervoor dat de regen verspreid viel; soms met enorme intensiteit. Vooral op het Zuid-Hollandse eiland de Hoeksche Waard hebben buien huisgehouden. Daar viel ook hagel en 30 tot 60 millimeter regen.

Waterschade
Hoewel het voorjaarswerk op de kleigronden in het zuidwesten nog maar net was begonnen, vrezen akkerbouwers voor schade door wateroverlast. De eerste suikerbieten, uien en aardappelen zitten namelijk al in de grond, al is dat zeer mondjesmaat. Het grootste nadeel is nu dat het zaai- en pootwerk niet kan starten.

Op de coverfoto is een perceel vroege aardappelen te zien van het ras Solist. Bij deze akkerbouwer in 's-Gravendeel (Zuid-Holland) viel in korte tijd 38 millimeter, waardoor de ruggen overstroomden of zelfs wegspoelden. In een dorp verderop viel zelfs 57 millimeter. De aardappelen bij deze akkerbouwers werden 6 weken terug al gepoot en voor zijn pas gezaaide bieten verwacht het bedrijf vooral problemen met een fikse korst.

Ondertussen is het voorjaarswerk elders in volle gang. De weersverwachtingen geven aan dat er nog meer buien aankomen en die kunnen ook in het noorden gaan vallen.

In Piershil (Zuid-Holland) viel een flinke bak hagel afgelopen nacht.

Eveneens in de Hoeksche Waard, in Oud-Beijerland, viel 35 millimeter.

Ook in Noord-Brabant viel op plekken flink wat neerslag.

In het noorden van Nederland wordt vandaag weer op het land gewerkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden