CBS publiceert cijfers

Bedrijven steeds groener, milieukwaliteit blijft achter

30 April 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie steeds groener wordt. Zo zijn de productieprocessen van bedrijven schoner en verbruiken zij minder grondstoffen. Echter, de biodiversiteit en milieukwaliteit (zoals de waterkwaliteit) blijven wel achter. 

De milieu-efficiënte van de Nederlandse economie is sterk verbeterd; bijna alle indicatoren voor emissies naar water en lucht zijn gedaald. Een voorbeeld hiervan is de emissie van fijnstof. Tussen 2000 en 2016 zijn de emissies met 41% gedaald, terwijl de Nederlandse economie met 21% groeide.

De daling van de fijnstof-emissies vond in vrijwel alle economische sectoren plaats, alleen in de landbouwsector steeg de uitstoot (+3%). Dit hangt samen met de sterk toegenomen emissies vanuit de pluimveebedrijven, omdat er steeds meer vrije-uitloopkippen zijn. In de andere landbouwsectoren daalden de fijnstof-emissies wel.

Budget voor hernieuwbare energie gegroeid
Om deze groei te stimuleren, zet de overheid diverse instrumenten in, bijvoorbeeld milieubelastingen, -subsidies en -regelgeving. Het aandeel van milieusubsidies lag tussen 2005 en 2015 rond de 0,6%. Wel is het budget voor de subsidieregeling voor hernieuwbare energie (SDE) tussen 2011 en 2016 vervijfvoudigd, aldus de cijfers van het CBS.

De opbrengsten van de belastingen en heffingen stegen de afgelopen jaren minder hard dan de inkomsten uit andere belastingen. Er is dus geen sprake van verdere vergroening van het belastingstelsel. Het aandeel belastingen op energieverbruik (zoals accijns op motorbrandstoffen) is min of meer gelijk gebleven. Binnen Europa heeft Nederland een relatief hoog aandeel aan milieubelastingen, zo meldt het CBS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 30 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878349/bedrijven-steeds-groener-milieukwaliteit-blijft-achter][/url]
Water kwaliteit wordt op dit niet deskundig gemeten men vergeet het goed meten en zichtbaar maken van riooloverstorten medicijn gebruik van een steeds meer vergrijsde samenleving vaatwas middelen en het steeds hogere drusgebruik in het uitgaansleven en wat door de grote rivieren aangevoerd wordt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden