Nieuws Overname

Bayer schrapt Monsanto uit de boeken

4 Juni 2018 - Niels van der Boom

Chemiereus Bayer sluit 7 juni de overname van concurrent Monsanto af. Daarmee komt een einde aan de overname, die in mei 2016 werd aangekondigd. De Europese en Amerikaanse autoriteiten hebben allemaal akkoord gegeven. Met de overname verdwijnt ook de naam Monsanto in de geschiedenisboeken.

Voor veel critici staat Monsanto synoniem aan genetische modificatie, RoundUp en gentech-maïs, -soja en andere gewassen. Grote kans dat overnamepartner Bayer daarom heeft besloten om de naam niet langer te gebruiken. Dat maakt het 4 juni bekend. In de media werd, gedurende de overnameperiode, veelvuldig de naam Baysanto gebruikt.

63

miljard

dollar betaald Bayer voor Monsanto

Lang overnameproces
Bayer verwacht de overname donderdag 7 juni eindelijk af te ronden. Daarmee komt er een einde aan het ruim 2 jaar durende overnameproces. In mei 2016 maakten beide bedrijven bekend te werken aan een overname. In september van dat jaar volgde het bedrag: $128 per aandeel. Dat komt nu neer op $63 miljard. Bayer hoeft niet het volledige bedrag op te hoesten. De verkoop van enkele takken bracht €2,2 miljard in het laatje, maar kostte wel €7,6 miljard om aan te kopen.

Positieve verwachting
Bayer-voorzitter Werner Baumann noemt de overname een strategische mijlpaal voor het Duitse bedrijf. Het is by far de grootste overname in de bedrijfshistorie, waardoor het aantal werknemers stijgt tot 115.000. Voor het financiële jaar wordt een omzet verwacht die ongeveer gelijkligt aan 2017 (€20 miljard). In 2019 wordt een groei van de aandelenwaarde verwacht, die in 2021 2 cijfers moet opschrijven.

Nadat ook de laatste lichten in de Verenigde Staten op groen gingen, stond eind mei niets meer in de weg voor de overname. Nu is het wachten tot bepaalde bedrijfstakken zijn afgedaan aan BASF. Na een golf van overnames is de markt nu geconsolideerd tot 4 bedrijven in de wereld van gewasbeschermingsmiddelen en zaden: Bayer (Monsanto), BASF, Dow Dupont en ChemChina (Syngenta).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

BayerMonsanto
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden